• René en Henriette Verweij.
• René en Henriette Verweij. Foto: Adri Verhoeven

Dood uit de taboesfeer

benschop • Uitvaartverzorging Midland vierde het 5-jarig bestaan met een heuse uitvaartbeurs in Dorpshuis XXL in Benschop.

Van rouwvervoer tot assieraden, van bloemwerk tot woningontruiming en van kisten tot advies van een notaris. Wie meer wilde weten over de mogelijkheden rond een uitvaart, kon zaterdag in Benschop terecht.

Met de beurs wilden de organisatoren René en Henriëtte Verweij de dood uit de taboesfeer halen. "Ik merk vaak dat er bij een overlijden veel onduidelijkheden bestaan bij nabestaanden", aldus René. "Zou moeder het zus of juist zo gewild hebben? Juist om die reden is - naast het tot in de puntjes verzorgen van een uitvaart - het geven van voorlichting één van de belangrijkste speerpunten van onze onderneming. Wij vinden het belangrijk dat mensen nadenken over hun eigen sterfelijkheid en daar met hun naasten over praten."

Lezingen

Om die reden is het echtpaar ook regelmatig te vinden op de braderieën en verzorgt René lezingen. "Natuurlijk kun je je leukere bezigheden bedenken dan praten over de dood, maar er over praten en misschien zelfs wat op papier te zetten, kan juist in verdrietige perioden veel onduidelijkheid voorkomen." Die gedachte was ook het uitgangspunt om de beurs te organiseren.

Trots

Bij een kleine veertig standhouders konden bezoekers informatie krijgen over de mogelijkheden rondom een begrafenis of crematie. René en Henriëtte zien het allemaal met genoegen aan. Ze zijn trots op hun werk. "Bij elke uitvaart proberen we de wensen van de overledene en van de nabestaanden zoveel mogelijk te vervullen", aldus René. "Iedereen verdient een passend afscheid en daar proberen wij, altijd op een transparante manier, invulling aan te geven", vult Henriëtte aan.

Ondanks het verdriet, krijgen René en Henriëtte regelmatig positieve reacties. "Daar staan we voor, want afscheid nemen kan maar één keer, dus het moet goed zijn."

Adri Verhoeven