• André van Vliet, hier in de kerk van Polsbroek, presenteert in april zijn nieuwe cd.
• André van Vliet, hier in de kerk van Polsbroek, presenteert in april zijn nieuwe cd.

Afrekenen met tijdsdruk, koude vingers en verkeersgeluiden

Van Vliet neemt cd op in Duitsland

polsbroek • Organist André van Vliet kan het beamen. Hij is net terug van een cd-opname in het Duitse Marburg, waar hij moest afrekenen met een korte opnametijd, koude vingers en het geluid van langsrijdend verkeer rond de kerk. "We stonden onder tijdsdruk en ik moest soms middenin de nacht spelen, maar het is gelukt", kijkt Van Vliet tevreden terug.

Het is alweer zijn zevende cd, een dubbelaar nog wel. "Mijn laatste was met mijn 25-jarig organistenjubileum, in 2009, dus het werd wel weer tijd", zegt hij. De inwoner van Polsbroek, die zowel organist, solist als dirigent is, probeert altijd een origineel tintje te geven aan zijn cd's. "In dit geval heb ik gekozen voor wat symfonischer orgelmuziek en kwam daarbij uit bij organisten als Arno Landmann uit Duitsland en de Hongaarse Antalffy-zsiross." Hij maakte het zich hiermee niet gemakkelijk, want om de werken goed te kunnen vertolken moest hij uitwijken naar het buitenland. "In Nederland is hiervoor geen passend orgel te vinden", verklaart hij. "Ik heb bepaalde registers nodig, de juiste klavieromvang en het liefst twee zwelkasten. Daardoor kwam ik in Marburg uit, waar het kerkorgel over al deze eigenschappen beschikt." Om het nog lastiger te maken nam hij twee grote Franse symfonieën op. Op een Duits orgel. "Het was daarbij de sport om het zo Frans mogelijk te laten klinken", zegt hij met een lach. "Of dat gelukt is? Dat laat ik aan de luisteraar."

Probleem was dat de kerk in Marburg overdag was opengesteld voor publiek. En laat het tijdens de opnamesessies nou net voorjaarsvakantie zijn. "Het was nogal druk met bezoekers, dus hebben we met name 's avonds maar ook 's nachts ons werk moeten doen. We -mijn vaste opnametechnicus, assistent en ik- hadden zo'n dertig uur de tijd. Extra hindernissen waren de kou -het was in de kerk zo'n 8 graden- en het verkeer buiten, dat nogal veel geluid produceerde. Daardoor hebben we de zachtere, verstilde partijen 's nachts opgenomen, waarbij we ook met omwonenden rekening moesten houden." Andre van Vliet heeft er ondanks het improviseren een goed gevoel aan overgehouden. "Ik heb het nog niet teruggeluisterd, maar ik heb er wel vertrouwen in", zegt hij. Voordat de opnamen daadwerkelijk op cd staan, is er nog wel wat werk aan de winkel. "Het is letterlijk knippen en plakken, want de stukken staan niet in de juiste volgorde, mede door de net genoemde oorzaken." Van Vliet mag dan ruim 25 jaar in het vak zitten, een cd opnemen is en blijft spannend. "Eigenlijk ben ik daarvoor zenuwachtiger dan voor een optreden", bekent hij. "Je bent zo gefocust op het foutloos spelen, dat het je kan afleiden van de muziek." Zaterdag 23 april zal hij het eindresultaat presenteren in de Grote kerk van Gorinchem. "En vervolgens zal ik de cd meenemen in de reeks van zomerconcerten, die er weer aankomt. Zo speel ik in de kerken van Naarden, Apeldooorn en Katwijk."

Robert van der Hek