Historisch Haastrecht
op fotoborden

haastrecht • Op initiatief van vormgeefster Mariëlle Azim zijn er op een aantal historisch belangrijke plekken in Haastrecht fotoborden geplaatst.

De borden schetsen met foto's, tekeningen en tekst een beeld van de historie van plekken als Gemaal de Hooge Boezem, de Hervormde Kerk en het Concordiaplein. Wethouder Dilia Blok is tevreden met het resultaat. "Ik ben blij met het feit dat we hiermee de historie van Haastrecht op een aansprekende manier in beeld brengen."


Herkenbaar

De projectgroep, bestaande uit mensen van de gemeente Krimpenerwaard en de Historische Vereniging Haastrecht, zocht samen met vormgeefster Mariëlle Azim van AzimDezign naar mooie, historische plekken in Haastrecht. De nieuwe fotoborden vormen een aanvulling op het al eerder geplaatste informatiebord bij Het Sluisje. Mariëlle Azim: "Op elke historische foto en tekening is de locatie herkenbaar, maar uiteraard is er in werkelijkheid veel veranderd in al die jaren. Je waant je even terug in de tijd als je op de borden de muziektent op het Concordiaplein ziet, de schoorsteen bij het gemaal of de tram bij 'Over de Brug'. Ik hoop dat bewoners en bezoekers hier plezier aan zullen beleven."

Voorzitter Hans Kattenwinkel van Historische Vereniging Haastrecht noemt de borden 'een mooie basis' voor een wandeling door historisch Haastrecht. "Begin bijvoorbeeld bij Concordia waar het eerste bord staat. Aan de brug over de Vlist is het tweede bord bevestigd. Je kijkt hier uit richting de achterzijde van Gemaal De Hooge Boezem. Sla bij het kanocentrum linksaf de Hoogstraat in en zo kom je langs het gemaal aan de voorzijde. Ter hoogte van slijterij Jan Mook zie je links het al eerder geplaatste fotobord bij Het Sluisje, met zicht op de Grote Haven. Tegenover het oude stadhuis steek je rechtsaf de brug over de Hollandse IJssel over. Links staat het vierde bord met een oude tram. Het huidige eetcafé 'Over de Brug' was het vroegere tramstation. Loop vervolgens terug naar de Hoogstraat en ga linksaf door het Kerkstraatje, richting de Hervormde Kerk. Als je rechts om de kerk heen loopt, is bij het monumentbankje het laatste fotobord met een tekening van de kerk." De Historische Vereniging Haastrecht kan op verzoek een stadswandeling met gids regelen.