• Tobias Versteeg bezig aan een krachttoer in 'Hardwork'.
• Tobias Versteeg bezig aan een krachttoer in 'Hardwork'.

'Geen poespas, maar hard work'

Fitnessen in een industriële omgeving

schoonhoven • Als enthousiasme leidend is voor het succes van een nieuwe onderneming, dan zit het met 'Hardwork' van Tobias Versteeg wel snor.

De Schoonhovenaar leidt de bezoeker vol trots rond in de voormalige loods van Blonkstaal, aan de Bergambachterstraat 13. De zware bedrijfsactiviteiten hebben hun sporen achtergelaten in de hal, een aspect dat Tobias juist aanspreekt in plaats van afschrikt. "Mooi hè!", zal hij deze middag met glimmende ogen meerdere keren herhalen.

Het was in 2014 dat de student bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam het plan opvatte om een sportschool 'zonder toeters en bellen' te beginnen. "Deze hal is precies wat ik voor ogen had. De sport moet leidend zijn, niet de omgeving."

Zelf weet Tobias waar hij het over heeft: "Ik sport al vanaf mijn zevende bij Avantri, waarbij ik me toeleg op de sprint en het verspringen. Daarnaast heb ik enkele jaren bootcamples gegeven in Schoonhoven." In het krachthonk bij de atletiekvereniging deed hij zijn inspiratie op voor 'Hardwork'. "De fitmessruimte bij Avantri is in jaren 80-stijl: basic, zonder opsmuk. Dat heb ik bij Hardwork ook voor ogen."

Daarom houdt hij het bij een 'likje verf' hier en daar en wat poetswerk, maar bovenal wil hij het rauwe van de hal koesteren. In de loods zijn inmiddels meerdere stellages verrezen waar sporters zich straks kunnen uitleven. "Bijvoorbeeld aan de monkeybar van negen meter", wijst Tobias trots naar de optrekstangen. "Of ik hem al heb uitgeprobeerd? Zeker weten!"

Vervolgens: "Er komen hier halters, dumbells, fitnesshamers, -kogels en -touwen te liggen. Daar kunnen de sporters mee aan de gang, net als met de roeiapparaten en tractorbanden, waar allerlei oefeningen mee te doen zijn. Tenslotte komt er een heuse sprintbaan."

Tobias zal de sporters begeleiden. "Sport moet in mijn ogen vooral functioneel zijn. Dat je niet buiten adem bent als je even een sprintje moet trekken of dat je een kratje boodschappen zonder problemen in de auto kunt tillen. Iedereen is hier welkom: sporters die 'kilo's willen knallen', maar vooral ook mensen die werken aan hun algemene conditie. Ik reik ze handvatten aan om hun doel te bereiken."

Dit alles lowbudget: "Voor 25 euro per maand kan men hier all-in terecht; voor scholieren en studenten heb ik een speciaal tarief. Er zijn drie opties: je kunt hier zelf komen trainen, alleen groepslessen volgen of beide." Verwacht daarbij geen luxe. "Alleen de dameskleedkamer is wat opgepimpt, voor de rest is het vooral 'hard work'."

Zaterdag 12 maart is de officiële opening; donderdag 10 maart is er een proefles à 5 euro. Kijk voor alle informatie op de Facebookpagina van 'Hardwork, industrial sports'.

Robert van der Hek