Burgemeester Bruinsma betreurt ruis inzake 'horecabeleid'

'Nieuwe APV biedt ook verruiming'

krimpenerwaard • "Bij het samenstellen van de nieuwe APV voor gemeente Krimpenerwaard hebben we de afspraken zoals die zijn gemaakt in de vijf gemeenten van vóór de herindeling tegen het licht gehouden", vertelt Bruinsma. "Opvallend daarbij was dat er slechts betrekkelijk kleine onderlinge verschillen waren. De nieuwe APV is dan ook niet spectaculair anders dan de oude verordeningen."

Desondanks kwamen er heftige reacties van horecaondernemers en paracommerciële instellingen los. De APV werd aan alle kanten bekritiseerd. "Die geluiden zijn ook mij bekend", aldus Bruinsma. "Ze zijn gebaseerd op misverstanden en verbrokkelde informatie. Mensen lezen soms één zin en trekken dan hun conclusie zonder zich in de toelichting te verdiepen. Daardoor ontstaat ruis op de lijn. En je hebt mensen die lezen wat ze wíllen lezen. Dat is jammer, want het verhaal rondom de Algemene Plaatselijke Verordening is helder, goed onderbouwd en prima werkbaar. Vrijwel alle artikelen in de vijf APV's zijn één op één overgenomen in de nieuwe APV."

Consultatie

In de APV Krimpenerwaard zijn voor wat betreft de commerciële horeca alleen de sluitingstijden opgenomen. Daar kan van worden afgeweken met behulp van een convenant, dat de burgemeester 'ter consultatie' aan de raad moet laten zien. "Daardoor is het mogelijk om de in de 'oude' gemeenten gemaakte afspraken te handhaven", verduidelijkt Bruinsma. Verder is in de nieuwe APV een toelatingstijd opgenomen van 01.00 uur. Tussen 01.00 en 02.00 uur mag er niemand meer worden binnengelaten in een horecagelegenheid. Doordat de sluitingstijden in Schoonhoven zijn opgenomen in de exploitatievergunning is daar het overgangsrecht van toepassing. Horecaondernemers die een evenement organiseren met (harde) muziek die bijvoorbeeld op zaterdag langer klinkt dan 23.00 uur dienen daarvoor ontheffing aan te vragen. Dat kan voortaan negen keer per jaar.

Paracommerciële instellingen - zoals sportkantines - mogen alcoholhoudende drank schenken op maandag tot en met vrijdag tussen 13.00 en 00.00 uur en op zaterdag/zondag van 13.00 tot 23.00 uur. In de ochtend mag er geen alcohol geschonken worden. Tijdens de trainingsavonden is de schenktijd verruimd. Daarbij heeft het college uit de huidige APV's overgenomen dat het, binnen bovengenoemde tijden, is toegestaan om alcohol te verstrekken vanaf één uur voor en tot uiterlijk twee uur na een clubgerelateerde activiteit (zoals een ledenvergadering). Verder mogen verenigingen zes keer per jaar een clubgerelateerde activiteit organiseren die tot na 01.00 uur doorgaat en waar alcohol genuttigd wordt, zoals een feest voor de leden of een feestavond na een toernooi of kampioenschap. Daar moet overigens wél een ontheffing voor worden aangevraagd.

Oneerlijke concurrentie

Ook is in het voorstel rekening gehouden met oneerlijke concurrentie met de commerciële horeca. Bruinsma: "We verbieden niet om bijvoorbeeld een bruiloft te organiseren in de clubkantine, maar het is niet toegestaan om daarbij alcohol te schenken. We kregen daar regelmatig klachten over van professionele horecabedrijven. Terecht. In de nieuwe APV wordt dat scherper afgekaderd."


De ontwerp-APV wordt tijdens de commissievergadering van 8 maart verder besproken.


Jan Timmer