D66: 'Onderzoek uitspraken SGP'er'

krimpenerwaard • D66 Krimpenerwaard gaat onderzoeken of SGP-raadslid Eric Koelewijn zich schuldig heeft gemaakt aan discriminerende uitspraken.

In een debat verklaarde Koelewijn dat zijn fractie niet in kan stemmen met de verhuizing van de El Hoedamoskee in Schoonhoven. Dit omdat het tegen de principes van de SGP is om het mogelijk te maken een andere God te aanbidden dan de God zoals die in de Bijbel wordt beschreven. "De SGP heeft daarom moeite met het realiseren van een gebedshuis waarin gelovigen komen die een andere waarheid aanhouden", zei Koelewijn.

D66-commissielid Madeleine van Noordt Wieringa kon haar oren amper geloven. "Mogen Krimpenerwaardse mohammedanen hun geloof in de Krimpenerwaard niet in een gebedshuis en in gezamenlijkheid belijden? Het moet niet gekker worden!" Ze verwijst naar artikel 1 van de grondwet waarin staat dat discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, niet is toegestaan. "Hieruit zou ook de SGP moeten concluderen dat haar standpunt strijdig is met de grondwet."


Bestraffen

Van Noordt Wieringa benadrukt dat haar partij gelovigen van alle gezindten een gebedshuis gunt. "D66 is van mening dat de SGP, bij het volharden in dit standpunt, een groot deel van de bewoners van de Krimpenerwaard discrimineert. Dat mag niet." Om die reden onderzoekt de partij of er gerechtelijke maatregelen genomen kunnen worden om 'dit soort discriminerende uitspraken te bestraffen en in de toekomst te voorkomen.' Van Noordt Wieringa: "Ook de SGP dient zich in de Krimpenerwaard aan de letter en geest van de Nederlandse grondwet te houden."


SGP-raadslid Koelewijn is niet erg onder de indruk van de dreigende taal van D66. Hij merkt ook een tegenstrijdigheid op in het verhaal van Van Noordt Wieringa. "De 'democraten' pleiten voor ruimte om levensovertuigingen te kunnen belijden. Tegelijkertijd mag een politieke partij haar mening gebaseerd op een Bijbelse boodschap niet communiceren. Het één laat zich slecht met het ander verenigen."


Het staat volgens Koelewijn een raadslid 'volledig vrij' een mening te hebben over de aard van een bestemming wanneer deze wijzigt. "Tegen een voorstel van het college kun je nu eenmaal 'ja' of 'nee' zeggen en niet - zoals D66 kennelijk wil - 'ja' of 'ja'." Bang bestraft te worden voor zijn uitspraken is Koelewijn niet. Hij spreekt over een 'kansloze stap'. "Voor de rest zie ik met vertrouwen het debat van aanstaande dinsdag tegemoet."

Intolerant

Eerder hekelde ook PvdA-fractievoorzitter Rob Geleijse de opstelling van de SGP. Hij noemde die 'rechtlijnig' en 'intolerant'. "Mijn advies: behandel anderen, zoals je zelf behandeld wil worden." Ook Geleijnse wees erop dat de SGP met haar opstelling snoeihard in gaat tegen artikel 1 van de grondwet. Pro Krimpenerwaard neemt een heel ander standpunt in en noemt de actie van D66 'ronduit belachelijk'. "Het zijn grote woorden die getuigen van weinig respect voor het standpunt van de SGP."