• Toen er nog gevoetbald werd: Bas Overbeek snelt een speler van HWD voorbij.
• Toen er nog gevoetbald werd: Bas Overbeek snelt een speler van HWD voorbij. Foto: wijntjesfotografie.nl

Gouderak baalt na gestaakt duel

gouderak • Gouderak kon door een overwinning op HWD de tweede periodetitel grijpen. Bij een 3-1 stand werd de wedstrijd echter -na verbaal en fysiek geweld door de Rotterdammers- gestaakt.

De rood-witten hadden de overwinning op zak toen de Rotterdammers scheidsrechter J. Louwerens uit Krimpen aan den IJssel wederom op de korrel namen en de weggestuurde HWD-doelman bovendien op de vuist ging met een Gouderak-supporter. De jonge arbiter had al eerder een afkoelingsperiode ingelast en vond het welletjes. Hij besloot in de 66ste minuut voortijdig de kleedkamer op te zoeken.

Gouderak had liever drie punten bijgeschreven en de periodetitel gevierd. "Dit is triest", vond trainer Chris van der Weide. "Als HWD uit de competitie wordt gehaald, vervallen alle uitslagen tegen deze club. Dan krijg je een nieuwe ranglijst. En anders moeten we rond Pasen nog 24 minuten uitspelen. Tel uit je winst." Waarom HWD het feestje van de rood-witten verpeste, is een raadsel. De Rotterdammers reageerden vanaf het begin fel op elk fluitsignaal van de scheidsrechter en gingen ook op het fysieke vlak tekeer.

Gouderak kwam niettemin op een 1-0 voorsprong, toen Bas Overbeek met een sluwe boogbal zijn teamgenoot Mark Meewezen bereikte, die perfect afrondde. Vervolgens had Bart van der Bas nummer twee op zijn schoen, maar hij stuitte op de doelman. Daarna keerde de HWD-defensie op de doellijn een spervuur van schoten.

Pas op slag van rust werd de score – na enig oponthoud – verdubbeld. Mark Meewezen werd gehaakt in het strafschopgebied waarna scheidsrechter Louwerens naar de stip wees. Dat pikte HWD niet. De spelers gingen eerst in de debat met de arbiter en liepen daarna uit protest het veld af. Louwerens gelastte een afkoelingsperiode in. Jesse van Gent schoot tien minuten later de penalty in: 2-0.

In de tweede helft was HWD de bovenliggende partij. Het lukte Gouderak zelden om onder de druk uit te komen. Toen Anil Islam met een kopbal voor 2-1 zorgde, was het de vraag of de thuisclub de zege in de wacht zou slepen. Bij een tegenaanval in de 66ste minuut greep de HWD-defensie slecht in en kon Nelis Speksnijder 3-1 aantekenen. Opnieuw was HWD in alle staten, omdat eerder hands zou zijn gemaakt door een speler van Gouderak.

De emoties liepen hoog op bij de bezoekers. De doelman gooide de bal in het gezicht van de scheidsrechter, die meteen een einde maakte aan de wedstrijd. De foeterende goalie zocht intussen een supporter van Gouderak op en gaf hem een klap. Daarna stormden spelers en aanhangers naar de zijlijn. De vechtpartij werd snel gesust.

Scheidsrechter Louwerens vertelde na afloop dat hij bedreigd was door HWD. Hij schrijft een rapport over de gebeurtenissen, waarbij Gouderak overigens geen enkele blaam trof. Het feest kon de club echter op z'n buik schrijven.