Commandant steunt plan kazerne

stolwijk • Betere uitruktijden, meer draagvlak bij de vrijwilligers van de Stolkse brandweer en verkeersveiliger.

Dat waren voor burgemeester Tjerk Bruinsma en wethouder Dilia Blok voldoende argumenten om de brandweerkazerne aan de Bovenkerkseweg niet te verplaatsen naar de Poort van Stolwijk. Zij krijgen steun voor dit besluit van de regionale brandweercommandant Meijer. Het college had hem gevraagd zijn visie te geven op de prangende kwestie.

Overhoop

De bedenkingen van de brandweer en de Veiligheidsregio in het bijzonder waren voor het college van de gemeente Krimpenerwaard doorslaggevend bij de overweging om af te wijken van het raadsbesluit van de voormalige gemeente Vlist. Van commandant Meijer had de gemeenteraad ook niet alles overhoop hoeven te halen voor een verhuizing. Hij stelt in een brief aan burgemeester Bruinsma: "Het is belangrijk om in herinnering te brengen dat het initiatief tot nieuwbouw van een brandweerkazerne in Stolwijk is uitgegaan van het toenmalige gemeentebestuur. De Veiligheidsregio heeft nooit de noodzaak gezien tot vertrek van de huidige locatie. Wel is onderkend dat de kazerne gerenoveerd moet worden. Groot onderhoud en modernisering van de gebruikersvoorzieningen horen daarbij. De ligging van de huidige kazerne aan de Bovenkerkseweg is uitstekend voor het leveren van adequate brandweerzorg aan Stolwijk en omgeving."

Woningbouw

Het collegebesluit druist in op de Structuurvisie 2020, waarin Vlist ruimte wilde maken voor maatschappelijke dienstverlening en woningbouw aan de Bovenkerkseweg. De ingreep leidt dan ook tot financieel nadeel en nieuwe planontwikkeling.

Het college stelt: 'Als de brandweergarage op de locatie aan de Bovenkerkseweg wordt gerealiseerd zijn er op deze locatie minder mogelijkheden om woningbouw te realiseren. Dit heeft zowel invloed op het aantal woningen als de typologie. De gemeenteraad wordt betrokken bij het opstellen van een beeldkwaliteitsplan.'

Geluidsbelasting

Bij het project Poort van Stolwijk is door de gemeente Vlist grond aangekocht voor de realisatie van de nieuwe brandweergarage. Wanneer hier niet de brandweergarage wordt gerealiseerd moet een nieuwe bestemming worden gezocht. Vanwege de geluidsbelasting vanaf de provinciale weg is woningbouw uitgesloten. Hierdoor zal de investering in de aankoop van de grond waarschijnlijk grotendeels moeten worden afgeboekt.


Pieter van der Laan