Onderzoek familiestamboom De Groot

bergambacht • Arie en Floor de Groot zijn een speurtocht naar hun familiewortels gestart. De geschiedenis voert vooralsnog terug tot 1650 in Bergambacht.

"We kennen elkaar via internet", vertellen Arie en Floor, die woonachtig zijn in respectievelijk Bodegraven en Giessenburg. "Het bleek dat de beide familietakken begin 1800 bij elkaar komen. Ofwel, we zijn nazaten van verschillende broers van één tak. Zo doen we verder onderzoek."

Geboren in ongeveer 1650 leefde in Bergambacht Cornelis Ariensz de Groot. Hij was boer aan de Bovenberg."Hij was ook kerkmeester en ouderling in de tijd van ds. P. van Schaik, de eerste in de lijst van oud-predikanten van Bergambacht. Ook verdere familie is kerkmeester, ouderling of diaken geweest", meldt Floor de Groot.

De familie De Groot is tot ongeveer 1800 veelal in de kerk te Bergambacht begraven. Daar zijn documenten van. Arie de Groot: "De graven hebben ons veel informatie opgeleverd over de begrafenisdata die niet bekend waren. Van twee kinderen kunnen wij nageslacht registreren. Dat zijn van zijn zonen Arij (Arie) en Cornelis. De Cornelis-lijn is uitgewaaid richting Lekkerkerk, Reeuwijk etc., de Arij-lijn grotendeels richting Berkenwoude, Benschop/Lopik."

Ook ontdekte Arie dat ene Bastiaan de Groot iets te maken had met 'de Tafel van de Heilige Geest'. "Dit moet ik nog verder uitzoeken; misschien kunnen anderen mij daarbij helpen. De Tafel van de Heilige Geest is een oorspronkelijk rooms-katholiek gebruik waarbij je geld kon lenen van de kerk. In de protestantse traditie heet dat de diaconie."

De door Arie en Floor onderzochte familielijn behoorde tot de meer welgestelde tak De Groot. "Ze woonden aan de Bovenberg, waar meer rijkere boeren woonden. Zij huwden ook veel met elkaar."

Arie de Groot komt zojuist uit Benschop, waar hij op onderzoek was. "Daar staat de oudste nog in bedrijf staande boerderij van de Krimpenerwaard en volgens berekening moeten daar Willem Bastiaansz de Groot en Barbera Willems de Jong hebben gewoond. Zij verhuisden eind 1700/begin 1800 van Bergambacht naar Benschop. Ook ben ik op de boerderij geweest waar mijn betovergrootvader in Lopik heeft gewoond en mijn grootvader is geboren. Beide panden zijn nu monumenten."

Arie en Floor de Groot komen graag in contact met nakomelingen zoals zij. "Mensen die ook De Groot heten en dezelfde stamvader hebben of in de vrouwelijke lijn een verbinding hebben. Of misschien hebben mensen andere geslachtsregisters waarin de familie De Groot uit Bergambacht wordt genoemd. Niet elke De Groot ligt in deze lijn. Zo nu en dan was er 'import'."

Voor Arie en Floor het onderzoeken waard. "Misschien kunnen we samenwerken met het in kaart brengen van de familie tot nu toe." Zelf hebben beiden inmiddels de nodige informatie vergaard. "Het ruwe materiaal beslaat al zo'n 550 A4'tjes. Dat worden er uitgewerkt en wel al snel duizend of meer." Arie de Groot is te bereiken via 06-51189526 of grootart@mac.com.

Robert van der Hek