• Opperste concentratie tijdens een eerdere editie van het toernooi.
• Opperste concentratie tijdens een eerdere editie van het toernooi.

Populair bordspel centraal tijdens gezellig evenement

Zesde editie 'Kolonisten-toernooi'

vlist • In huize Van Toor aan de Oost Vlisterdijk wordt het populaire spel regelmatig uit de doos gehaald. Nou ja doos, in dit geval is het een luxe bewaarkoffer. "Wij speelden het vroeger iedere week, de laatste jaren is het wat minder geworden", vertelt Wouter van Toor.

Maar wellicht kan het moyenne weer worden opgekrikt, want de twee oudste kinderen van Wouter en Lydia, van respectievelijk zeven en negen jaar, hebben de smaak inmiddels ook te pakken. "Ik speel het liefst de uitbreidingsversie van de Zeevaarders", meldt zoon Ezra.

Wouter hoort het met een glimlach aan. Zelf vindt hij 'Kolonisten van Catan' een spel dat alles in zich heeft: "Tactiek, een stukje geluk, bluf en doorzettingsvermogen. Het leuke is dat ieder spel anders is -omdat het speelbord variabel is-, het niet te lang duurt en iedereen tot het einde in het spel blijft." Enkele jaren geleden meldde hij zich met twee broers en schoonzus bij een Kolonistentoernooi in België. "We zijn allemaal liefhebbers van het spel en hadden van het evenement gehoord. Het leek ons leuk om het een keer mee te maken." Sportief gezien was het geen succes, bekent de geboren Lopiker. "We werden één na laatste, maar de sfeer vergoedde veel. Reden om het jaar erop weer te gaan."

Omdat in Nederland geen vergelijkbaar evenement te vinden was, besloot Wouter zelf een toernooi te organiseren. "In 2011 hebben we het eerste Krimpenerwaardtoernooi gehouden. Deelnemers waren familie en vrienden en iedereen was erg enthousiast." Sindsdien staat het toernooi ieder jaar rond de voorjaarsvakantie op het programma. "Er is een vaste kern deelnemers, met daarnaast ook steeds nieuwe gezichten." Voor de aankomende zesde editie -op zaterdag 12 maart, van 15.00 tot 21.00 uur- is de inschrijving opengesteld. "Iedereen is welkom. Het is vooral een laagdrempelig evenement, waarbij ontmoeting en gezelligheid voorop staan. Maar een gezonde strijdlust om het toernooi te winnen mag natuurlijk niet ontbreken. Kennis van de spelregels is een vereiste; gespeeld worden het basisspel én de twee uitbreidingsversies Zeevaarders en Steden en Ridders." Omdat het toernooi in teamverband is, is het handig om met vier mensen tegelijk in te schrijven. "Individueel, samen of met drie personen kan eventueel ook, dan proberen wij teams te vormen." Het toernooi vindt plaats in een woning aan de Provincialeweg in Schoonhoven. Mocht het aantal aanmeldingen te groot zijn voor deze locatie, dan zal worden uitgeweken. Voor de kosten hoeven belangstellenden het niet te laten. "Deelname kost 10 euro per persoon, inclusief drie consumpties, het avondeten en prijzen voor de beste drie deelnemers, zowel per team als individueel." Aanmelden kan tot uiterlijk woensdag 9 maart. Meer informatie en inschrijven: www.kolonisten-toernooi.nl

Robert van der Hek