Nieuwe APV treft sportclubs K'waard

krimpenerwaard • De nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) heeft gevolgen voor de bar-omzet van sportclubs. In navolging van de wens van de overheid om alcohol terug te dringen worden er enkele beperkingen in de notitie van de gemeente Krimpenerwaard opgenomen.

Zo mag er in de ochtend door het barpersoneel geen alcohol worden geschonken, omdat dan veel jonge kinderen aanwezig zijn. Na afloop van de wedstrijden geldt een limiet. Een uur na het laatste duel op het complex is het schenken van alcoholhoudende dranken verboden om het gebruik te matigen.

Oneerlijke concurrentie

Volgens burgemeester Tjerk Bruinsma is de 'absolute schenktijd' afgesproken met vertegenwoordigers van Koninklijke Horeca Nederland. "Er is rekening gehouden met oneerlijke concurrentie met de commerciële horeca. Dat geldt ook voor het organiseren van bruiloften en feesten in de kantine. Op deze bijeenkomsten is alcohol niet toegestaan."

Voor de commerciële horeca worden sluitingstijden in de vijf voormalige gemeenten geharmoniseerd. Het college van B en W kiest voor toelating van klanten tot 01.00 uur 's nachts en sluiting om 02.00 uur.


De burgemeester negeert het advies van de politie om geen eindtijden op te nemen in de verordening. Maar deze over te laten aan de uitbater. "De regeling die wij kiezen levert meer maatwerk op en betrokkenheid van de gemeenteraad", aldus Bruinsma. De burgemeester kan ontheffing verlenen, maar zal dat slechts doen na consultatie van de raadsleden.

Een groot deel van de artikelen in de vijf APV's waren nagenoeg gelijk en zijn één op één overgenomen in de nieuwe APV. Daarnaast is zo veel mogelijk aangesloten bij de modelverordening APV van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. De raadscommissie behandelt de nieuwe APV op dinsdag 8 maart tijdens een openbare vergadering.


Pieter van der Laan