• De jarige en burgemeester bestuderen de geboorteakte.
• De jarige en burgemeester bestuderen de geboorteakte. Foto: Adri Verhoeven

Willem Both viert 100ste verjaardag

stolwijk • Een geheim? "Nee hoor dat heb ik niet", zegt Willem Sijbrand Both, die afgelopen dinsdag zijn honderdste verjaardag vierde. "Gewoon alles eten en een beetje aan de gang blijven."

Dat is het advies van de nog bijzonder krasse Stolwijker. In zijn woning aan de Grasakker nam hij, omringd door zijn vijf kinderen - één dochter en vier zonen - alle gelukwensen in ontvangst. Naast familie en buren was ook burgemeester Tjerk Bruinsma van de partij. Als speciaal cadeau bracht hij een kopie mee van de 100 jaar oude geboorteakte van het feestvarken. Natuurlijk beseft de jarige dat zijn leeftijd op z'n minst bijzonder is, maar voor hem zijn al die jaren bijna als vanzelf voorbij gegaan.

Nadat hij als boer op verschillende plaatsen in Berkenwoude de kost had verdiend, verhuisde hij bijna 15 jaar geleden naar Stolwijk. Van rustig aan doen was toen nog geen sprake. Want ook al was hij al ver in de tachtig, Both ging als vrijwilliger aan het werk in Ons Polderbad. "Doordat ik zo vaak in het zwembad te vinden was, noemt half Stolwijk mij gewoon opa." Dat is inmiddels verleden tijd, maar met dank aan zijn dochter Corrie, die één keer per week komt helpen, redt meneer Both zich nog prima. "Samen met buurman Verton ga ik regelmatig boodschappen doen op dorp en ik kook nog elke dag mijn eigen potje". De dokter ziet hij heel af en toe. "Ik heb zo nu en dan wat ouderdomskwaaltjes." Misschien is het dan toch die vieze levertraan en de Haarlemmerolie die hij nam het geheim van een lang en gezond leven.


Adri Verhoeven