Brandweer: preventie krijgt aandacht

krimpenerwaard • Het voorkomen van onveiligheid legt het voortaan af tegen het bevorderen van veiligheid.

Deze nieuwe benadering hoort bij het beleidsplan van de Brandweer Hollands Midden (BHM). Preventieve maatregelen lijken vooral ingegeven door flinke bezuinigingen bij het korps in de periode 2016-2019. Verhogen van het veiligheidsbewustzijn en stimuleren van zelfredzaamheid krijgen prioriteit. Deze aanpak heeft ook gevolgen voor de uitrusting. Zo verdwijnen er 5 tweede tankautospuitwagens, 5 hulpverleningswagens en 8 materiaalwagens uit het arsenaal. Ook de vrijwillige brandweer van Schoonhoven heeft inmiddels morrend een tankautospuitwagen moeten inleveren. Die ingreep staat overigens haaks op de prioriteitenlijst van de BHM, waarin juist de monumentale binnensteden van Schoonhoven, Gouda en Leiden door de korpsleiding als aandachtspunten worden omschreven.

Tijdens voorlichtingsbijeenkomsten in Alphen en Leiden heeft de brandweer aan diverse raads- en commissieleden van 24 gemeenten uitgelegd dat de organisatie vooral op risico's is gericht. De mate van beïnvloeding van het gedrag heeft gevolgen voor de inzet van personeel en materieel. Regionaal commandant Henk Meijer stelt in het rapport 'We zijn onderweg' dat risico's en maatregelen in balans worden gebracht. 'Een modern brandweerkorps is goed voorbereid op de risico's.' De brandweer is vooral actief bij kleine branden, verkeersongevallen en reanimatie. De nieuwe taakverdeling vergt een grote inspanning van het brandweerkorps.

Aanrijtijden

Burgemeester Bruinsma meende in de commissie Samenleving dat de gevolgen voor de Krimpenerwaard te overzien waren. "Preventieve maatregelen gelden vooral voor bewoners en ondernemers die op enige afstand van de kazernes wonen. De aanrijtijden kunnen meer dan een kwartier bedragen. Wellicht kunnen zij met passende maatregelen kostbare minuten winnen."

Volgens de portefeuillehouder veiligheid heeft de regio Midden-Holland de zaken goed voor elkaar. "Niettemin dient de hulpverlening alert te blijven voor het geval zich een ernstig incident voordoet op de rivier of op de provinciale weg. Daarom houden we op 18 februari een lokale rampenoefening, waarbij het college zitting neemt in de voormalige raadzaal van Bergambacht. Je hoopt dat het nooit gebeurt, maar er kan altijd een tankauto met chemische inhoud omslaan of een schip op de Lek in brand vliegen. Daarom moet je van tijd tot tijd oefenen met interne en externe communicatie."


Pieter van der Laan