• Het Amsterdams Studentenkoor voert op zondag 20 maart de Matthäus Passion uit.
• Het Amsterdams Studentenkoor voert op zondag 20 maart de Matthäus Passion uit.

'Misschien is hiermee een traditie geboren'

Rotary organiseert Matthäus Passion

oudewater/schoonhoven • Peter Matheij en Jos Huizinga kijken uit naar de grote dag: zondag 20 maart. "Jos nog meer dan ik, want hij is een echte liefhebber. Voor mij wordt het mijn eerste Passion", zegt eerstgenoemde. Jos knikt: "Ik vind zowel de Johannes als Matthäus Passion geweldig, waarbij vooral de aria 'Erbarme dich' me raakt."

Het was Rotaryclub Oudewater, die assistentie vroeg aan de collega's van de afdelingen Schoonhoven en Woerden Oude Rijn. "Zo'n groot evenement moet je niet alleen optuigen", verklaart Peter Matheij namens Rotaryclub Schoonhoven. "Dus zetten we er nu met drie afdelingen de schouders onder. Vele handen maken licht werk."

Er wordt op Palmzondag dan ook flink uitgepakt. Jos Huizinga: "Te gast is het vermaarde Studentenkoor Amsterdam, gedirigeerd door Servaas Schreuders. De ruim zeventig zangers worden voor deze gelegenheid ondersteund door zes solisten van naam en het Nieuw Amsterdams Kinderkoor. De instrumentale begeleiding is in handen van strijkorkest Lundi Bleu, met veertig muzikanten, en organist Jaap Zwart. Dit alles vindt plaats in de fraai gerestaureerde Sint Franciscuskerk in Oudewater. Een sprookjesdecor, met ook nog eens een prachtige akoestiek."

Wie erbij wil zijn, moet snel zijn. "De kaartverkoop- er zijn in totaal zeshonderd plaatsen- loopt goed", weten beiden. "Heel bijzonder, want tot nu toe hebben we er weinig ruchtbaarheid aan gegeven. De flyers en affiches moeten nog gedrukt worden."

Matheij en Huizinga kijken stiekem al vooruit: "Misschien is hiermee een traditie geboren. Het zou geweldig zijn als we de Matthäus Passion jaarlijks op de kaart kunnen zetten."

De Matthäus Passion vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus als in het evangelie volgens Matteüs. Toegangskaarten voor de uitvoering van het oratorium kosten 35 euro, inclusief een pauzedrankje. De kaarten zijn bij de leden van Rotaryclub Schoonhoven te verkrijgen of via email: mpassiongroenehart@gmail.com.

Matheij: "De opbrengst gaat na aftrek van kosten van deze uitvoering naar de Stichting voor vluchteling-studenten (UAF). Zij ondersteunen vluchtelingen in het Groene Hart bij hun studiekeuze en begeleiden hen tijdens hun studie en zoektocht naar werk. Het past uitstekend in onze eigen doelstelling: dienstbaar zijn aan de samenleving."

Het concert begint om 14.30 uur (kerk open vanaf 14.00 uur) en eindigt rond 18.00 uur. "Wij zorgen voor de kussentjes op de kerkbanken", besluit Peter Matheij met een knipoog.

Voor meer informatie: www.rotary.nl/schoonhoven

Robert van der Hek