• De geconstrueerde grot met prieel op het eiland in de overtuin.
• De geconstrueerde grot met prieel op het eiland in de overtuin. archiefftoto

Vrijwilligers overtuin pakken door

haastrecht • Het 'Haastrechtse bos' de allure teruggeven van weleer: daar gaat de stichting Overtuin Bisdom van Vliet voor.

"Vorig jaar zijn we gestart met verschillende onderhoudswerkzaamheden, dit seizoen pakken we door", zegt een van de vrijwilligers Tony Hardenberg. "De overtuin was verwaarloosd en heeft haar oude glorie verloren", voegt bestuurslid Dick Molenaar toe. "Reden waarom een plan van aanpak is opgesteld."

De twee geven deze regenachtige middag een rondleiding door het park, dat zijn oorsprong vindt in de Middeleeuwen. De roemruchte familie Bisdom van Vliet liet de overtuin -zo geheten omdat er een weg tussen hun woonhuis (tegenwoordig museum) en hun 'voortuin' lag- inrichten als landschapspark. Dick Molenaar: "De overtuin kende destijds een duidelijke scheiding tussen tuin, park en bos. Dit onderscheid is de afgelopen negentig jaar verdwenen en willen we in ere herstellen."

De werkgroep wil markante elementen van weleer herstellen of laten terugkeren. Naast het aanpakken van de paden, beplanting, het uitbaggeren van de vijver en het kappen van bomen -om plaats te maken voor meer authentieke boomsoorten en de nieuwe beplanting letterlijk meer lucht te geven- zijn enkele grotere projecten voorzien. "Zo willen we de geconstrueerde grot op het eiland opnieuw laten opbouwen", licht Tony Hardenberg toe. "Heel Haastrecht heeft hier vroeger gespeeld, gezoend of heeft er trouwfoto's laten maken. Totdat er een boom op het bouwwerk viel en de grot met prieel ontoegankelijk werd verklaard en langzaam veranderde in een ruïne. Door de gemeente Vlist is destijds al 50.000 euro toegezegd, het in ere herstellen van de grot gaat waarschijnlijk 130.000 euro kosten.

Ook het voormalige theehuis, dat ooit in de overtuin stond, moet terugkeren. "Hiervoor willen we de samenwerking aangaan met een technische school. Dat moet een uitdagend project worden voor de leerlingen." De wensen van de stichting moeten binnen zeven jaar worden ingevuld. Dick Molenaar: "Op 1 juni 2023 is het honderd jaar geleden dat Paulina Bisdom van Vliet overleed. Dat is een mooie datum voor de oplevering van de gerestaureerde overtuin." Wie een handje wil helpen om de ambities van de stichting vorm te geven is welkom tijdens de klusdagen of tijdens NL Doet op 11 en 12 maart. "Dan gaan we de nieuwe planten, die we dankzij subsidie hebben verkregen, in de grond zetten", melden de twee enthousiaste vrijwilligers. "Daarnaast doen we meer groene klussen, zoals zagen, snoeien, harken en planten. Dit alles moet er toe leiden dat het park van lieverlee weer de grandeur van weleer terugkrijgt." Overigens wordt elke laatste zaterdag van de maand vanaf 10.00 uur haardhout verkocht bij de blokhut in de overtuin. Zie voor alle informatie: www.overtuinbisdomvanvliet.nl

Robert van der Hek