Het dorpsplein van Lopik-centrum.
Het dorpsplein van Lopik-centrum. Foto: Robert van der Hek

Gemeente zet puntjes op de 'i' in centrum

Lopik wil levendig dorpsplein

lopik • Dit naar aanleiding van een evaluatie met gebruikers, onder wie mensen die minder mobiel zijn. "Onlangs hebben we met twee groepen een rondgang door het centrum gemaakt om te kijken welke verbeteringen kunnen worden doorgevoerd", zegt wethouder Gerrit Spelt. "Er zijn veel suggesties gedaan. Deze zijn intern besproken en zullen de komende weken verder worden uitgewerkt."

Parkeren

Zo is geconstateerd dat door het parkeren langs de Vogelzangsekade de doorgang voor onder andere fietsers wordt bemoeilijkt. Spelt: "De suggestie is gedaan om de Vogelzangsekade voor een deel af te sluiten. Dat is geen optie. Wel is gekozen voor aanpassingen in het wegprofiel, waardoor parkeren onaantrekkelijker en de doorgang voor langzaam verkeer veiliger wordt." Het parkeren op het Koning Willem-Alexanderplein door bewoners en winkelend publiek verloopt tot tevredenheid. "Het huidige gebruik wordt daarom niet verder beperkt. Wel wordt één toegang tot het plein worden afgesloten, namelijk de inrit vanaf de kruising Anna van Burenstraat/Rolafweg-Noord. Hier rijdt het verkeer met een hoge snelheid het plein op, wat ook leidt tot onveilige verkeerssituaties op de kruising. Denk bijvoorbeeld aan schuin oversteken", aldus Spelt.

Uitstraling

Bij de ingang van de Plus, aan de kant van het plein, wordt geen ruimte vrijgemaakt voor het stallen van winkelwagens. "Enerzijds vanwege de uitstraling en anderzijds om nog meer parkeren op het plein te ontmoedigen. Mocht in de toekomst alsnog blijken dat het parkeren op het plein tot onveilige situaties leidt, dan sluiten we aanvullende maatregelen niet uit. In het uiterste geval kunnen we alsnog tot het afsluiten van het plein overgaan."

Ook wordt een plan uitgewerkt voor het aanleggen van een voetpad op het plein. Spelt: "Er is behoefte aan een duidelijke afscheiding voor voetgangers ten opzichte van andere weggebruikers. Hierin wordt ook het parkeren voor de winkel van Kruidvat meegenomen. Er worden maatregelen genomen om de ruimte op de hoek van de Rolafweg Noord en de Anna van Burenstraat fysiek en visueel te verkleinen in combinatie met de aanleg van het voetpad." Verder worden de ribbels in de wegen weggewerkt, worden bankjes mét rugleuning en papierbakken geplaatst en worden de afvalservicepunten uitgebreid dan wel verbeterd.

Dorpsplein

De gemeente Lopik hoopt dat het plein ook gebruikt gaat worden voor activiteiten en evenementen. "Tot nu toe zijn hiervoor nog geen aanvragen binnengekomen, maar we nodigen iedereen uit om mee te denken. Wat ons betreft wordt het een levendig dorpsplein."

Robert van der Hek