Onenigheid over bod op boerderij

gouderak • Agrariër Gert de Groot, gevestigd aan de Kattendijk in Gouderak, is in conflict met de Stuurgroep over de prijs van zijn melkveebedrijf. Hij krijgt in deze slepende kwestie steun van LTO afdeling Krimpenerwaard.

Afdelingsbestuurder Leo Kool en bedrijfsadviseur Andries Middag verzoeken in een brandbrief aan de politieke fracties van de gemeente Krimpenerwaard om de gemeentelijke afgevaardigde in de Stuurgroep, wethouder Pieter Neven, op andere gedachten te brengen. Neven en ambtelijk secretaris Ligtenberg blijven echter vasthouden aan het huidige bod, dat in hun ogen 'fair en conform de waarde is van het onroerend goed van De Groot'. Volgens De Groot eindigt deze ruzie in onteigening van zijn perceel om plaats te maken voor natuur.
De deskundigen van LTO Krimpenerwaard wijzen daarom op de mogelijkheid om het bod in overeenstemming te brengen met de werkelijke waarde van grond en gebouwen door ook de gepachte gronden in de berekening mee te nemen. "Er wordt van meerdere kanten gezegd dat de familie De Groot gek is als ze het bod dat onlangs aan hen gedaan is niet accepteren. Dat is vreemd, omdat slechts enkele mensen de details van de schadeloosstelling kennen. We zijn ons ervan bewust dat het om veel geld gaat, maar dat is ook evident bij een groot melkveebedrijf, dat zijn bedrijfsvoering elders voortzet. Het bod stelt de familie De Groot niet in staat om een bedrijf met vergelijkbare omvang en opbrengsten terug te kopen." Kool en Middag schermen met 'behoorlijk bestuur' van de gemeente Krimpenerwaard. "Hierbij past het niet om zich te verschuilen achter andere partijen als de Provincie Zuid-Holland en het niet toepassen van hoor en wederhoor over de ontstane situatie. Het is voor de familie De Groot en de voortgang van ontwikkeling van de gehele noordrand van de Krimpenerwaard van belang dat op korte termijn alsnog overeenstemming wordt bereikt."