• V.l.n.r.: Bart Brands, Samir en burgemeester Bruinsma.
• V.l.n.r.: Bart Brands, Samir en burgemeester Bruinsma. Foto: Stephan Tellier

Bescheiden held krijgt 'Bronzen Legpenning'

schoonhoven • Met een rood hoofd en een beleefd knikje liet Samir el Harracha vrijdagmiddag alle loftuitingen over zich heen komen. Een waarderend woord van burgemeester Tjerk Bruinsma en de onderscheiding van de Stichting Carnegie Heldenfonds brachten daar weinig verandering in.

De 23-jarige Schoonhovenaar met Marokkaanse wortels vond zijn inbreng 'wel meevallen'. Ook al deden anderen deden niets toen er brand uitbrak in de woningen aan de Boerhaavelaan. "Ik wilde mogelijke slachtoffers niet aan hun lot overlaten. Daarop besloot ik de deur van de woning te forceren om te kijken of er nog mensen binnen waren. In de woonkamer zat een jongen op de bank. Hij schrok van mijn actie, maar begreep al snel dat er iets aan de hand was. 'Zijn er mensen boven?' vroeg ik hem. Hij ontkende. Ik ben nog even de trap opgelopen, maar het vonkte en knetterde om me heen. Daarop zijn we snel naar buiten gelopen."

Inmiddels was ook de brandweer toegesneld. Met de inzet van een ladderwagen werd het vuur met veel moeite geblust. De brandweerlieden konden echter niet voorkomen dat enkele woningen forse brand- en roetschade opliepen. Er stond na het bluswerk dertig centimeter water in de getroffen huizen. Belangrijker was dat er geen slachtoffers vielen. Samir werd na de actie met een bloemetje bedankt door de ouders van de 15-jarige jongen. "Ik kende de vader, want hij was onderwijzer op mijn basisschool De Vlieger."

Samir el Harracha kreeg na zijn optreden veel positieve reacties. In de moskee kreeg hij applaus. Hij raakte er een beetje beduusd van. "Ik blijf van mening dat het niet zoveel voorstelde. Mijn geloof zegt me ook dat ik moet handelen in noodsituaties en dat heb ik gedaan. Meer niet."

Bart Brands van de Stichting Carnegie Heldenfonds prees het optreden van Samir. "Er is sprake van onbaatzuchtig gedrag van iemand die zijn eigen veiligheid opoffert voor een ander. Vaak zijn veel mensen getuige van een brand of mogelijke verdrinking, maar dan is het de vraag wie zich inzet voor de persoon in nood. Daarom verdient Samir ten volle de Bronzen Legpenning." Zie ook het filmpje op www.carnegiefonds.nl.

Pieter van der Laan