• Gonnie, jubilaris Jannie en voorzitter/dochter Lonneke.
• Gonnie, jubilaris Jannie en voorzitter/dochter Lonneke. Foto: Adri Verhoeven

Na 50 jaar afscheid van EHBO-Stolwijk

stolwijk • EHBO-afdeling Stolwijk nam afgelopen week afscheid van Jannie Lakerveld. Zij bleef na het behalen van haar diploma in 1966 vijftig jaar (!) lang actief als gediplomeerd eerste hulpverlener.

Jannie Lakerveld, die enkele jaren geleden al Koninklijk werd onderscheiden en bij de EHBO-afdeling Stolwijk de titel 'erelid' mag dragen, werd toegesproken door Gonnie van Esschoten.

EHBO-speld

De secretaris van de EHBO Nederland sprak niet alleen haar dank uit aan de vertrekkende jubilaris, maar speldde Lakerveld ook de vergulde EHBO-speld met diamantje op. Ook kreeg ze een geschenk van de plaatselijke afdeling.

Gezin

Het enthousiasme van Jannie heeft haar hele gezin in de ban. Met één dochter als Lotus-slachtoffer, nummer twee als voorzitter van het Stolwijkse bestuur en een man als kaderinstructeur is de EHBO niet weg te denken uit huize Lakerveld.

Op de vraag waar die passie voor eerste hulpverlening vandaan komt, bekent Jannie dat ze dat eigenlijk niet weet: "Het is misschien wel mijn principe. Je hebt nou eenmaal een EHBO-diploma en wil dat niet zomaar laten verlopen. Daarbij vind ik het uiteraard belangrijk om mensen te helpen. Bij het verlenen van eerste hulp leer je in een noodsituatie kalm te blijven en goed te handelen. Op die manier kun je nog iets voor je medemens betekenen."

Adri Verhoeven