• Yvonne Metaal van Stichting Krimpen a/d Lek 950 jaar in gesprek met een  werkzoekende.
• Yvonne Metaal van Stichting Krimpen a/d Lek 950 jaar in gesprek met een werkzoekende. Foto: Adri Verhoeven

Werkgevers zoeken match met langdurig werklozen

Hoge verwachtingen buddyproject

bergambacht • Werkgevers ontfermen zich over bijstandsgerechtigden, die vaak na jaren van werkloosheid weer in het arbeidsproces worden opgenomen. In Bodegraven was het buddyproject een groot succes.

Reden voor de gemeente Krimpenerwaard om met begeleiding van de afdeling sociale zaken een dergelijke proef in de polder te introduceren. Het gaat om matches tussen regionale bedrijven en werkzoekenden, waarbij na enig aftasten moet blijken of het tot een contract of een vaste baan kan leiden.
Woensdagmorgen werden na kennismaking de eerste afspraken gemaakt in de voormalige raadzaal van Bergambacht. Het was wat onwennig voor de werkzoekenden om contact te leggen met voor hen onbekende werkgevers, maar uiteindelijk werden -aan de hand van hun curriculum vitae en eerste indruk- veelbelovende stappen gezet. Zo gaat Samira waarschijnlijk aan de slag bij AV2, een Schoonhovens bedrijf dat de verkoop van woningen bespoedigt. Directeur Lidy Zwijnenburg: "Wij zijn een maatschappelijk betrokken onderneming en willen mensen graag op weg helpen. Ik ga met Samira kijken welke taak of taken zij binnen AV2 kan vervullen. Ik denk dat we daar wel uitkomen." Ook Bouwina Feenstra, office manager van VSE hoopt Jessin vooruit te kunnen stuwen. "Het lastige is dat een technische achtergrond ontbreekt. VSE is een innovatief bedrijf dat gespecialiseerd is in industriële automatisering. Ik ga niettemin proberen voor Jessin een passende functie te vinden. Mogelijk hoort daar ook een cursus bij."

Wethouder Vente gelooft in de nieuwe aanpak, die de uitstroom van bijstandsgerechtigden moet bevorderen. De Krimpenerwaard telt zo'n zeshonderd langdurig werklozen, waarvan een geselecteerd deel per direct weer aan de slag wil. "Dan praat ik niet over mensen zonder baan, die vanwege handicaps of andere beperkingen niet kunnen toetreden, omdat dat teveel aanpassingen vergt van beide partijen. Als ik naar de succesvolle bemiddeling in Bodegraven kijk, waar dit project al een derde editie beleeft, dan zouden we in twee jaar tijd zo'n honderd bijstandsgerechtigden aan een baan of werkervaringsplek kunnen helpen. Dat zou de uitgaven van de gemeente zeer ten goede komen. Het gaat dus niet om gesubsidieerde banen, want die regeling is min of meer mislukt. Bedrijven namen mensen alleen aan vanwege de loonkostensubsidie." De proef duurt vier maanden. De 'werklozen' werken met behoud van uitkering. In april volgt een evaluatie in Bergambacht. De deelnemers kunnen dan hun ervaringen delen. In Bodegraven stroomde tot op heden vijftig procent door naar een reguliere baan. Wethouder Vente zet iets hoger in. Hij heeft enig voorwerk verricht om het buddyproject op te tuigen. "Daarom ga ik nu voor zestig procent."

Pieter van der Laan