Erfvogelproject NVWK slaat aan

krimpenerwaard • Het project 'NVWK geeft erven vleugels' is een succes. Vijftig eigenaren hebben zich aangemeld bij de natuurorganisatie om het erf geschikter te maken voor erfvogels zoals de steenuil, boerenzwaluw en grauwe vliegenvanger.

Er is ruimte voor nieuwe deelnemers, zo laat de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK) in een verklaring weten. Wie mee doet, krijgt (na een erfscan) advies op maat om het erf vogelvriendelijk in te richten.

Daarnaast mogen deelnemers een erfvogelcursus volgen. Dit om de verschillende vogelsoorten te herkennen, te leren welke eisen ze hebben en hoe je het de vogels naar de zin kunt maken.

Het gaat om praktische maatregelen zoals het planten van knot- en fruitbomen, het aanleggen van takkenrillen, houtstapels, het creëren van ruige overhoekjes en bloemrijk grasland en het plaatsen van nestkasten. Het resultaat van alle inspanningen kunnen deelnemers zelf in de gaten houden door vogels te tellen. Hoe dat moet leren ze tijdens de cursus.

Erfvogels hebben het de laatste jaren moeilijk. Ze broeden alleen of voornamelijk op erven, maar door modernisering en nieuwbouw op het platteland vinden ze moeilijker een plek om een nest te bouwen.

De provincie Zuid-Holland, het Streekfonds Krimpenerwaard, het Rabobank Stimuleringsfonds en een fonds op naam steunen het project financieel. De Groene Motor adviseert de NVWK met de uitvoering van het project.

Meer informatie over het project is te vinden op de website en Facebookpagina van de NVWK en verkrijgbaar bij projectcoördinator Jaap Graveland: 06-53579285 (na 20.00 uur) of e-mail: erfvogels@nvwk.nl. Zie ook: www.nvwk.nl