Dijkversterking à 220 miljoen

krimpen/gouderak • Weinig ruimte, een slappe bodem en een lange, kronkelige dijk die flink moet worden versterkt. Dat is de uitdaging bij de aanpak van de IJsseldijk tussen Krimpen aan den IJssel en Gouderak. Geschatte kosten: 220 miljoen euro.

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard staat aan het begin van een ingrijpende dijkversterking. Het project Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard (KIJK) maakt deel aan uit van het nationale Hoogwaterbeschermingsprogramma. Hoewel dijkgraaf Hans Oosters tijdens zijn nieuwjaarstoespraak aangaf dat de klimaatverandering dringende eisen stelt aan de verdediging tegen het water duurt het nog zeker zes jaar voordat de uitvoeringswerkzaamheden rond de Hollandse IJssel daadwerkelijk beginnen. "De voorbereiding moet uiterst zorgvuldig verlopen", gaf hoogheemraad Toon van der Klugt aan tijdens een toelichting aan de commissieleden van gemeente Krimpenerwaard. "Je wilt niet tussentijds op tegenvallers stuiten. Bewoners en ondernemers zullen uiteraard veel merken van deze omvangrijke dijkversterking, omdat hun woningen en bedrijven pal op of aan de dijk staan. Ook het verkeer krijgt dan te maken met oponthoud en omleidingen. De IJsseldijk is immers een belangrijke verbindingsroute voor auto's, fietsers en vrachtverkeer tussen Ouderkerk aan den IJssel, Gouderak en Krimpen aan den IJssel."

Het gaat om het herstel van een tien kilometer lange kwetsbare dijk, die van vitaal belang kan zijn voor de Randstad. "Het draait om maatwerk. We roepen ondernemers en bewoners op om hun kennis en ervaringen met de IJsseldijk met ons te delen." Het waterschap verwacht de megaklus in 2026 te kunnen afronden.