'Bezoekerscentrum niet aan de Vaartweg'

stolwijk • Het is de vraag of het bezoekerscentrum van de Stichting Museumboerderij Stolwijk er komt aan de Vaartweg. Niet alleen grondeigenaar Kors Verweij uit Reeuwijk is tegen deze ontwikkeling, ook de meeste commissieleden zetten vraagtekens bij de locatie.

Wethouder Dilia Blok wist dinsdagavond in de adviescommissie ook niet goed wat ze moest met dit voorstel, dat door B&W van Vlist in december 2014 werd goedgekeurd. "Dit college heeft de plicht om raadsbesluiten ten uitvoer te brengen, maar deze raad kan er uiteraard een andere mening op nahouden."

Voor Verweij, de mogelijke buurman van het bezoekerscentrum, is het zonneklaar dat een museumboerderij zijn inspanningen voor zijn rustplaats voor watervogels nadelig beïnvloedt. "Die vertrekken meteen als ze de hamers horen. Ik heb de grond 25 jaar geleden gekocht met het idee een recreatiewoning te bouwen. Dat verzoek is nooit beantwoord door de instanties, maar voor een bezoekerscentrum gaan opeens alle deuren open."

De commissieleden keken vreemd op van zijn verhaal, maar hadden om andere redenen moeite met het avontuur van de stichting. "Je kan toch kijken naar bestaande bebouwing elders buiten Stolwijk, voordat je zo'n voorziening realiseert", stelde Bas Noorlander (PvdA). Andere commissieleden vroegen zich af of er financiële consequenties waren voor de gemeente. Zij zagen ook mogelijke concurrentie opdoemen voor het Streekmuseum in Krimpen. Ada van Buuren (Gemeente Belang Schoonhoven) had daarbij problemen met de term 'ondergeschikte horeca'. "Dat heb ik eerder gezien. Een museum is een prima plek voor feesten en bruiloften." Wethouder Blok wil eerst verder onderzoek verrichten voordat het bestemmingsplan in de raad wordt behandeld. Dat kan nog wel een tijdje duren. "Dit onderwerp heeft een langere aanloop nodig."

Pieter van der Laan