Schoonhovense popgeschiedenis herleeft in bibliotheek

schoonhoven • De Schoonhovense popscène uit de jaren zestig en zeventig staat centraal in een tentoonstelling over de historie van diverse lokale bands in de bibliotheek aan de Spoorstraat.

Van 1 februari tot 31 maart krijgt het publiek inzage door middel van krantenknipsels, verhalen, feiten en foto's uit de privé-verzameling van Ron de Wit.

De Wit was basgitarist bij Beautiful Garden, dat in 1970 zelfs internationaal doorbrak en een bekende zanger als Lee Towers in zijn jonge jaren terzijde stond. "Muziek heeft me altijd gefascineerd. Ik spaarde alles wat voor m'n neus kwam. Ik heb er ook een boek over geschreven, maar nooit geëxposeerd. Wim Slappendel, betrokken bij het Historisch Ontmoetingspunt in de bibliotheek, heeft me overgehaald om een expositie in te richten. Ik ben niet iemand die graag op de voorgrond treedt, maar dit kon ik wel waarderen."

Ron de Wit ruilde op 8-jarige leeftijd zijn schelle blokfluit in voor een stoere gitaar. Het duurde niet lang of hij richtte met enkele vrienden de band Boem '66 op. "Je had in die tijd diverse bandjes, wisselende samenstellingen en diverse namen. The Desolations, Spitfires, Royal Diamonds en Silvertown Rythme Stars bijvoorbeeld. Wij mochten van die laatste band de muziekinstrumenten gebruiken om te oefenen. Tot één van ons per ongeluk een snoertje met een stekker verbond met 220 volt. De speakers werden met een luide knal opgeblazen. Er schoten twee enorme vlammen uit de boxen en wij waren onze oefenavond kwijt."

Covers en eigen muziekstukken wisselden elkaar af. "We speelden vaak nummers van Santana, Roy Orbison en de Moody Blues. We oefenden tweemaal per week in de oude barakken en gingen voluit op vrijdag-, zaterdag- en zondagavond. Semiprofessionals zou je ons kunnen noemen. We leidden een dubbelleven, maar het heeft ons geen rooie cent opgeleverd. Er moest geld bij. Alle verdiensten investeerden we in onze apparatuur. Het ging een keer om 50.000 gulden. We hebben maanden moeten spelen om die schuld weg te werken."

De Wit had die periode niettemin voor geen goud willen missen. Met de bus er op uit, lol maken en je favoriete nummers spelen. "En kritisch ten opzichte van elkaar blijven. We wilden per slot van rekening een hoger niveau bereiken. Ik was eigenlijk gitarist, maar omdat de basgitarist vertrok, heb ik zijn plek ingenomen. De meesten tokkelen met hun vingers, maar ik gebruikte een plectrum. Dat was ik gewend. Ik kon nauwelijks noten lezen, maar was goed in staat om alle nummers uit m'n hoofd te spelen."

De leden van Beautiful Garden geven dinsdag 1 maart een mini-concert van anderhalf uur in de bibliotheek. Ron de Wit is uiteraard van de partij. "Het spelen gaat allemaal wat minder, maar de routine compenseert veel. Na elke oefensessie zeggen we tegen elkaar: we zijn gelijk begonnen en gelijk geëindigd. 't Is ons weer gelukt."

Pieter van der Laan