• Twee aan de stok op het Beijersche ijs in 2005.
• Twee aan de stok op het Beijersche ijs in 2005. Foto: Adri Verhoeven

Hoop houden op strenge winter

IJsclub Beijersche bestaat 125 jaar

't Beijersche • In de 125-jarige geschiedenis van de actieve ijsvereniging waren er wel meer wispelturige winters bij.

Met een drukbezochte receptie en feestavond stond IJsclub Beijersche onlangs stil bij het 125-jarig jubileum. Het werd een feestelijk weerzien van bekenden, waarbij de winters -hoe later op de avond- in vroeger tijden steeds een tikkie strenger werden...

Als eerste in de Krimpenerwaard een ijsevenement realiseren, en zeker de zuster-ijsclub Stolwijk voor blijven, dat is door de jaren heen de sport. Om die reden is het ook al vaker gebeurd dat of de baanvegers solo of gezamenlijk met de machine door het ijs zijn gezakt.

Bomvol

Maar ook in een korte winter van slechts drie of vier ijsdagen presteert IJsclub Beijersche het altijd om toch een aantal wedstrijden te organiseren. "Niet al teveel mensen tegelijk op het ijs, maar een bomvolle kantine, dat is toch geweldig", kijkt bestuurslid Arie Graveland terug.

Voorzitter Cees Anker kan erover meepraten. Als één van de oudgedienden in het bestuur heeft hij genoeg winters meegemaakt waarbij de schaatsen niet uit het vet hoefden. "Daar tegenover stonden ook genoeg barre winters.'s Morgens vroeg met tegenwind de baan vegen op de Lansing, dat is echt geen pretje hoor. Maar als die baan er dan weer prachtig bij ligt en de bezoekers razend enthousiast zijn, dan weet je waarvoor je het doet."

Samenwerking

De regionaal bekende Lansingtocht organiseert IJsclub Beijersche overigens altijd samen met hun collega's van IJsclub Stolwijk. Arie Graveland: "Natuurlijk willen we altijd voorop lopen, maar de samenwerking met Stolwijk is geweldig. Bij zo'n groot evenement, waar honderden mensen op af komen, hebben we elkaar hard nodig".

Is schaatsen op natuurijs in deze tijd puur recreatief, uit de oude notulen van de jubilerende vereniging blijkt dat dat eind 1800 wel anders was. Bestuursleden van een ijsclub hadden de taak om ijswegen begaanbaar te houden. En het loon voor de ijsvegers was in 1900 vastgesteld op 15 cent. Er was zelfs een commissie van hoge heren aangesteld om het toezicht op de baanwerkzaamheden nauwlettend in de gaten te houden. In 1914 schafte de vereniging voor 142 gulden de eerste ijstent aan. Deze is in de loop der jaren meerdere malen vervangen en ook verplaatst. Met veel eigen arbeid is in 2002 het huidige clubgebouw langs de Beijersche Vliet gerealiseerd.

"Hier wordt de schaatsenrijder naast koek en zopie altijd getrakteerd op Beijersche gezelligheid", hopen Graveland en Anker dat binnenkort en anders volgende winter weer te kunnen bewijzen.

Adri Verhoeven