• Arthur met zijn reismaat Hans Vermoolen.
• Arthur met zijn reismaat Hans Vermoolen.

Veilig thuis na Noordkaap-avontuur

schoonhoven • Schoonhoven is een rallyrijder rijker. Zijn debuut in de barre tocht naar de Noordkaap is Arthur Vermeij (48) zo goed bevallen, dat hij haast niet kan wachten op een passend vervolg.

"Rijden, navigeren, coördinaten raadplegen, routes uitpluizen en tussendoor quizvragen beantwoorden. Ja, daar ben ik wel voor te porren", zegt hij na zijn geslaagde Scandinavisch avontuur.

Met zijn dienstmaat Hans Vermoolen uit Oosterhout legde Vermeij in een week tijd 7000 kilometer af in een Volkswagen Touareg. Bij de start in Enschede was het 12 graden boven nul, diep in Noorwegen trotseerde het duo een temperatuur van -38 graden Celsius. Hij heeft er tintelende vingertoppen aan overgehouden. "Van dat temperatuurverschil liepen de rillingen over m'n lijf", bekent zijn echtgenote Margreet. "Arthur weet wat hij doet, maar spannend was het wel. We waren blij dat hij zondag weer heelhuids thuis was."

De boomlange Schoonhovenaar had een baard van een week toen hij weer vrolijk toeterend met zijn maat Hengelo binnenreed. "Het was leuk om weer eens ouderwets af te zien. Het rijden vergde volop concentratie. Het ging niet om snelheid, maar om pure timing. Voor een te vroege of te late aankomst kreeg je strafpunten. We hielden ons keurig aan het tijdschema en eindigden in het eindklassement als vijfde bij de 45 toerrijders."

Arthur Vermeij kwam op het idee van deelname aan de rally na enkele televisie-uitzendingen over de rit naar de Noordkaap. "Ik ben gek op auto's en ook de sport trekt mij aan. Daarom heb ik me na enig overleg met Hans Vermoolen ingeschreven. We kennen elkaar van de militaire dienst in Duitsland. Je moet weten met wie je op stap gaat. Er is geen onvertogen woord gevallen."

Onderweg zagen ze in de schemering naaldbomen, bevroren wegen, volop rendieren en een nieuwsgierige vos. Op de enige rustdag vermaakten ze zich met sleehonden en sneeuwscooters. "Je rijdt de meeste tijd in het donker. Door onze spijkerbanden hadden we prima grip op de weg, maar je kon uiteraard zomaar een aanrijding krijgen of wegglijden in een bocht. We hebben een aantal keren gestrande rallyrijders geholpen om hun wagen weer de weg op te duwen. Een team knalde vol tegen een boom en kon niet verder, maar de mannen waren niet gewond. Ze zijn daarna bij een ander team ingestapt." Op de meest noordelijke punt van Europa schoten Vermeij en Vermoolen vreugdevol een vuurpijl af. Het betekende eveneens dat 10.000 euro werd overgemaakt naar de JA Foundation voor de bouw van een huis voor Surinaamse kinderen met HIV. "Dat doel hadden we aan deze ScanCoveryTrial gekoppeld. Voor elke kilometer een euro. Daarom voelde dit avontuur in alle opzichten goed", zegt Arthur Vermeij.

Pieter van der Laan