• Het grasveld aan de Lentehof waarop het wooncomplex is gepland.
• Het grasveld aan de Lentehof waarop het wooncomplex is gepland. Foto: Robert van der Hek

'Grondopbrengst gebruiken voor aanpak wijk Vogelzang'

Appartementencomplex aan Lentehof

lopik • Met de opbrengst van de grondverkoop willen burgemeester en wethouders de problemen in de wijk Vogelzang aanpakken.

Woningbouwvereniging Lopik heeft de gemeente verzocht het braakliggende stuk grond tussen het gemeentehuis en de Maria Louiselaan te mogen aankopen. Het doel is de bouw van een appartementencomplex voor senioren. Op deze locatie waren vroeger dorpshuis Wieleroord en een kleuterschool gevestigd. Beide gebouwen zijn gesloopt.

Volgens wethouder Gerrit Spelt is het plan afgestemd met omwonenden. Het complex krijgt vijf bouwlagen en gaat ruimte bieden aan zo'n 35 tot veertig levensloopbestendige sociale huurwoningen, een overdekt atrium en seniorenvoorzieningen. "Het wordt hiermee hoger dan het voormalige Wieleroord, maar het gebouw staat wel verder van de woningen af."

De afgelopen jaren zijn meerdere plannen voor de Lentehof-locatie ontwikkeld, maar zonder resultaat. "Ik geef dit project wel een grote kans van slagen", stelt de wethouder. "De bouw van levensloopbestendige woningen voorziet in een behoefte in Lopik. Met de realisatie van het complex wordt de inbreidingslocatie optimaal benut, waarbij ook voor 'groen' en parkeren nog voldoende ruimte is."

De gemeenteraad moet dan wel akkoord gaan met de verkoopsom van de grond (niet openbaar) en de gestelde voorwaarden van de woningbouwvereniging. De adviescommissie bespreekt het voorstel vanavond (dinsdag).

Burgemeester en wethouders hebben voor de opbrengst van de grondverkoop al een bestemming in gedachten: naast de herinrichting van het gemeentelijke parkeerterrein wil het de gedateerde wijk Vogelzang aanpakken. Bewoners ergeren zich bijvoorbeeld aan de rommelige aanblik van straten en tuinen, reden waarom B&W wil bijdragen aan nieuwe tuinafscheidingen. Opvallend, want de aanpak van tuinen is allesbehalve een gemeentelijke taak. "We steken hiermee onze nek uit ", beaamt Spelt. "De woningbouwvereniging kan op zijn beurt tuinen en schuren opknappen. En het project kan wellicht worden opgepakt met mensen van de 'Proeftuin' in Lopik, dat bijstandsgerechtigden aan werk of aan een werkervaringsplaats helpt."

De wethouder zegt niet bang te zijn voor precedentwerking. "Ik verwacht niet dat heel Lopik vervolgens op de stoep staat voor een nieuwe schutting. Vogelzang is een wijk met zijn eigen problemen. Waarom wel geld steken in dure maatregelen als de oplossing soms simpel is? Met kleine aanpassingen kunnen we de wijk een mooier aanzicht geven."

B&W pakt hiermee door op het project Buurtsignaal. "Door gebrek aan geld en capaciteit hebben we niet alle resultaten om de wijk op te knappen kunnen behalen. Het project ging hierdoor als een nachtkaars uit, maar de problemen zijn nog steeds actueel."

Ook denkt B&W aan een servicepunt in de wijk waar het Breed Sociaal Loket, vluchtelingenwerk en de wijkagent spreekuur kunnen houden. Spelt: "De locatie kan ook dienen als vergaderruimte voor wijkcomités en andere instellingen binnen de wijk."

Met een verhuisadviseur tenslotte is de cirkel naar het te realiseren appartementencomplex aan de Lentehof rond. Spelt: "Ouderen in de wijk Vogelzang kunnen door bepaalde prikkels, zoals huurkorting of voorrang als woningzoekende, worden gestimuleerd om te verhuizen naar een passende woning, zoals naar het nieuw te bouwen seniorencomplex. Dit past binnen de veranderingen op het gebied van wonen en zorg en leidt tot doorstroming, zodat in de vrijkomende huizen zich starters en gezinnen kunnen vestigen."

Robert van der Hek