• De aanleg van de rotonde bij bedrijventerrein 'De Nieuwe Wetering' is gestaakt.
• De aanleg van de rotonde bij bedrijventerrein 'De Nieuwe Wetering' is gestaakt. Foto: Robert van der Hek

Onduidelijkheid over aanleg rotonde

bergambacht • Het is de grote vraag wanneer het werk aan de rotonde bij bedrijventerrein De Nieuwe Wetering wordt hervat.

De werkzaamheden aan het verkeersplein in aanleg, op de N210 tussen Bergambacht en Ammerstol, liggen al bijna drie maanden stil. De provincie Zuid-Holland ligt in de clinch met aannemer BAM Infra nu er scheuren in een groot aantal betonnen palen zijn geconstateerd.

"De vrees voor mogelijke verzakkingen moet eerst worden weggenomen", stelt wethouder Ria Boere in een toelichting. "De weg wordt straks nog meer belast door zwaar verkeer. Dan kan je je geen missers permitteren. Het is een drukke route."

Boere weet 'net zoveel als iedereen' over de aanleiding van de bouwstop. "Het is een provinciale aangelegenheid. Ik ben inmiddels wel op de hoogte gebracht van de problemen en verwacht een forse stagnatie. Het project zou in december vorig jaar worden opgeleverd, maar daar kan je nu rustig zes tot negen maanden bij optellen. Dit wordt een langdurige operatie. Wellicht moeten alle palen weer uit de grond worden gehaald. Ik heb geen idee."

Boere wees ook op de verkeersveiligheid voor fietsers. Het donkere, slingerende pad achter de bouwhekken langs de rotonde is vrijwel niet verlicht. Ze heeft al diverse klachten binnengekregen en de aannemer op zijn verantwoordelijkheid gewezen. "De verlichting moet in orde zijn."

De raad is afgelopen week per brief geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen. Wethouder Boere meldt daarin dat uit akoestische metingen is gebleken dat bij de in de grond geslagen palen bij de parallelweg scheurvorming is ontstaan en dat de provincie de aannemer aansprakelijk heeft gesteld voor de schade en financiële gevolgen. BAM Infra heeft daarna laten weten dat deze palen geen negatieve invloed hebben op het werk. In afwachting van nader onderzoek is de aannemer op 21 oktober gestopt met de werkzaamheden. De gemeente Krimpenerwaard gaat er vanuit dat de betrokken partijen eind januari tot overeenstemming komen over een oplossing.