Bruinsma: 'Samen problemen overwinnen'

krimpenerwaard • Goede voornemens in overvloed tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Krimpenerwaard, maar het echte werk moet na een jaar 'warmdraaien' nog beginnen.

In 2016 worden tal van projecten opgetuigd, spreken de inwoners zich uit over hun identiteit en maakt het college van B en W zich op voor de komst van de eerste vluchtelingen in het poldergebied. Burgemeester Tjerk Bruinsma mag dan wel op 4 april zijn zilveren ambtsketen overdragen aan zijn opvolger, er wachten hem nog drie belangrijke maanden. "Ook deze gemeente zal onderdak gaan bieden aan vluchtelingen. Opvang gaat niet vanzelf, maar deze mensen zijn naarstig op zoek naar vrijheid. Daarom doe ik beroep op u om steun te verlenen aan onze aanpak en deze mensen straks te helpen. We moeten de problemen samen overwinnen."

Bruinsma herinnerde de vele aanwezigen in het raadhuis van Lekkerkerk aan de eerste ontmoeting in de feesttent van voetbalvereniging Spirit, vorig jaar. Hij zag de club als voorbeeld voor de gemeente. "Door saamhorigheid en de inzet van veel vrijwilligers is Spirit tot leukste vereniging van Nederland uitgeroepen. Daarom kan deze gemeente ook stappen maken als we uitgaan van samenwerking en respect." De burgemeester hechtte ook aan de unieke karaktertrekken van de elf kernen. Daarom hoopte hij op een grote opkomst bij de ontmoetingen met wethouder Lavinja Sleeuwenhoek, die met iedereen in gesprek wil gaan. "Haar tournee door de polder moet leiden tot de samenstelling van een wensenpakket waar de gemeente z'n beleid op kan afstemmen."

Volgens Bruinsma heeft de gemeente Krimpenerwaard het 'melkgebit' inmiddels ingewisseld voor 'grote mensen tanden'. "In het begin waren er wat groeistuipen. Per slot van rekening werden vijf organisaties in elkaar geschoven. De kwaliteit van onze dienstverlening is daarna toegenomen." De wethouders kregen de gelegenheid om en public hun goede voornemens te spuien. Uiteraard leidde tot een reeks vrolijke boodschappen, waarbij meer werkgelegenheid (Jan Vente), duurzame ontwikkeling (Pieter Neven), het afronden van projecten (Ria Boere), innig contact (Lavinja Sleeuwenhoek) en streven naar samenwerking (Dilia Blok) in een hoog tempo de revue passeerden. Polderdichter Roel Botter mocht afsluiten met twee gedichten, waarin hij links en rechts politici op de hak nam.

Pieter van der Laan