B&W: geleidelijke afbouw subsidie bieb

lopik • De bibliotheek in Lopik wordt de enige vaste locatie, in de andere kernen van de gemeente komen er boekencollecties op de scholen.

Dat betekent dat er een einde komt aan de bibliotheekvestiging in het dorpshuis te Benschop.

Dit is het gevolg van de afbouw van de subsidie vanuit de gemeente Lopik aan Bibliotheek Lek en IJssel. De gemeenteraad besloot in oktober 2014 tot een structurele kostenverlaging van het bibliotheekwerk met 100.000 euro per jaar, ingaande per 2016. De bibliotheek zou dit jaar 82.000 euro krijgen.

B&W stelt nu voor om de financiële bijdrage geleidelijk af te bouwen: van 150.000 euro in 2016 tot rond de 100.000 euro in 2018 en verder. Het verschil wordt bijgepast vanuit de algemene reserve en een bijdrage van de bibliotheek zelf. 'Het geeft de bibliotheekorganisatie de tijd om de veranderingen verantwoord door te voeren', aldus B&W in het voorstel aan de gemeenteraad.

Bibliotheek Lek en IJssel heeft bij monde van directeur-bestuurder Gert Staal laten weten dat Lopik voor dit bedrag de vaste bibliotheeklocatie in Lopik-dorp kan behouden. Wel verhuist deze in principe van de Anna van Burenstraat naar dorpshuis De Schouw. De uitleen aan volwassenen vanuit het dorpshuis in Benschop wordt stopgezet en er komen 'Bibliotheek op School-activiteiten' in de overige kernen. 'Alle scholen beschikken hiermee over een eigen collectie', laat de bibliotheekdirecteur weten. 'Tevens krijgen ze ondersteuning van een consulent-leesbevordering en de beschikking over het catalogus/bestelsysteem'. Vanaf 2018 voorziet Staal wel een probleem: 'Dan ligt de subsidie ver onder het landelijk niveau en staat ook de vaste bibliotheek in Lopik op de tocht. Dit zou wellicht een servicepunt moeten worden'.

Maar eerst is de gemeenteraad aan zet. Als het bij het eerdere bezuinigingsstandpunt blijft, dan kan het een aangepast -uitgekleed- voorstel van de bibliotheekorganisatie verwachten. De gemeenteraad kan ook kiezen voor een andere aanbieder, maar in dat geval komt de cultuurhuissubsidie van 200.000 euro, bij verhuizing van de bibliotheek naar het dorpshuis, in gevaar. Ofwel, er moeten keuzes worden gemaakt. Bespreking van het voorstel in de adviescommissie vindt op dinsdag 26 januari (aanvang 20.00 uur) plaats.

Robert van der Hek