• Business Club VV Schoonhoven organiseert op zaterdag 29 mei 2010 ‘Monaco aan de Lek’.
• Business Club VV Schoonhoven organiseert op zaterdag 29 mei 2010 ‘Monaco aan de Lek’. Foto: Regiofotograaf

2010 IJs Jawel er kan weer geschaatst worden. Schaatsclubs in de regio pakken uit met diverse wedstrijden.

Brand
Een felle uitslaande brand legt begin februari een deel van de gemeentewerf in Bergambacht in de as. De schade loopt in de tonnen.

Geldautomaat
Een groep van vijf criminelen die een pinautomaat in de Schoonhovense Albert Plesmanstraat willen opblazen, wordt ingerekend door de politie. Slapende buurtbewoners worden wakker van schoten. Het is sowieso een roerig halfjaar in Schoonhoven, want ook de Spar en de Lidl worden overvallen en de kluis in het Dienstencentrum wordt gekraakt.

Fusie
De kogel is door de kerk: Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland willen één K5-gemeente. Krimpen aan den IJssel behoudt z'n zelfstandigheid.

Start bouw
Minister Tineke Huizinga van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, geeft het startsein voor de bouw van een nieuwe woonwijk op de gesaneerde Zellingwijk in Gouderak.

Burgemeester
Krimpen aan den IJssel heeft na 22 jaar een nieuwe burgemeester: Lennie Huizer.

Dodelijk ongeval
De West-Vlisterweg in Vlist eist weer zijn tol. Dit keer botst een Schoonhovense tiener met zijn scooter in het ochtendschemer frontaal tegen een tractor. Reanimatie mag niet meer baten.

Veenweidepact
Het Veenweidepact piept en kraakt. Door een miljoenentekort dreigt de uitvoering stil te komen liggen.

2011

Wateroverlast
Zware regenval zorgt voor heel wat wateroverlast. Onder andere langs de Lekdijk in Krimpen aan den IJssel lopen tuinen, schuurtjes en een kantoorpand onder water.

Toekomstvisie
De gemeenteraad van Lopik stelt de toekomstvisie tot 2013 vast. "Behouden wat we nu hebben en liefst nog een beetje meer", vat burgemeester Westerlaken samen.

Besmettingen
De bewoner van Krimpen aan de Lek bij wie open tuberculose (TBC) wordt geconstateerd, blijkt veertien dorpsgenoten te hebben besmet.

Vondst
Bij de aanleg van de Zuidwestelijke Randweg stuit men ter hoogte van het Veerstalblok in Gouderak op de resten van een zeventiende eeuwse boerderij. De archeologische vondst wordt in kaart gebracht en daarna verwijderd.

Zwembad dicht
Zwembad De Woelwater in Krimpen aan de Lek kondigt aan te gaan sluiten. Volgens het bestuur van het zwembad ontbreekt het aan toekomstperspectief en geld.

Naam brug
Het kiezen van een naam voor de nieuwe brug over de Hollandsche IJssel bij Gouderak houdt de gemoederen bezig. De provincie komt met het 'Verbindingsasje, maar die naam wordt niet gepruimd. Tijdens werkzaamheden aan de brug laten actievoerders op ludieke wijze weten wat voor naam de oeververbinding moet krijgen. Ze plaatsen een groot spandoek met de naam 'Gouderaksebrug'.

Kerk in brand
Het leegstaande kerkgebouw van de voormalige katholieke kerk De Bron aan de Memlingstraat in Krimpen aan den IJssel brandt volledig af. Vermoedelijke oorzaak: brandstichting.

Samenwerking
Krimpen en Capelle aan den IJssel kondigen aan te gaan samenwerken. Belangrijkste doel van de samenwerking is het besparen van kosten. Beide colleges benadrukken dat de samenwerking geen opmaat is naar een fusie.

2012

Bezoek koningin
Koningin Beatrix brengt een werkbezoek aan de Zellingwijk in Gouderak. Ze woont de oplevering bij van de nieuwe wijk, die op gesaneerde grond is gebouwd.

Sluiting
De VVV-vestigingen in Schoonhoven en Haastrecht sluiten hun deuren. Dit als gevolg van het faillissement van de Stichting Groene Hart Bureau voor Toerisme in Gouda.

Ontslag
Marije Willems is overwerkt en neemt ontslag als wethouder van de gemeente Schoonhoven.

Politiebureau
Het oude politiebureau in Schoonhoven krijgt een nieuwe bestemming. Gemiva en QuaWonen bouwen er 22 woningen in voor mensen met een verstandelijke beperking.

Rhinovirus
Vanwege een uitbraak van het dodelijke rhinovirus ligt de paardensport in de Krimpenerwaard zo goed als stil.

Op slot
De Woelwater gaat definitief dicht. Het blijkt financieel niet haalbaar om het instructiezwembad in Krimpen aan de Lek weer open te stellen. Het zwembad sloot begin dit jaar de deuren.

Buitenpoli
In het nieuwe Gezondheidscentrum in Krimpen aan den IJssel opent de buitenpolikliniek van het IJssellandziekenhuis de deuren. Bijna alle medische specialismen van het ziekenhuis verzorgen er een spreekuur.

Businessbeurs
De eerste editie van Business Beurs Bergambacht gaat als zeer geslaagd de boeken in. Ruim vijftig ondernemers presenteren zich in De Stoep.

Zondagvoetbal
DCV en Bergambacht volgen het voorbeeld van streekgenoot Lekkerkerk en stoppen met prestatievoetbal op zondag.

Jeu de Boules
Benschop heeft weer een jeu de boulesbaan. Voorzitter Ton Pardoel opent de nieuwe voorziening achter het Dorpshuis.

Fietspad
Het nieuwe fietspad door natuurgebied De Hooge Boezem wordt geopend. Het fietspad maakt het mogelijk om op een veilige manier van Vlist naar Haastrecht te rijden.

Dijklaan-West
Bouwfonds Ontwikkeling viert met de toekomstige bewoners de bouw van de eerste woningen van nieuwbouwwijk Dijklaan-West II in Bergambacht.

Nieuwe begraafplaats
In het buurtschap Lageweg wordt een nieuwe begraafplaats in gebruik genomen. Dat is precies op tijd, wat de bestaande grafvelden in Ouderkerk en Gouderak raken vol.

Failliet
Cees Veth Banket is failliet en moet de bakkerij en twee winkels in Krimpen aan den IJssel sluiten.

Zandtransport
De veerdienst tussen Schoonhoven en Groot-Ammers vaart doordeweeks ook na 9.00 uur met twee ponten. Reden: het grootschalige zandtransport voor de projecten Thiendenland en Zevender.

Randweg
De Zuidwestelijke Randweg rond Gouda wordt feestelijk opengesteld. Over de weg is ruim dertig jaar gesproken.

Statego
In cc Concordia trekken een weekend lang legers tegen elkaar op. Gelukkig beperkt de strijd zich op speelborden. Het cultureel centrum in Haastrecht is namelijk het decor van het WK Stratego.

Celstraf
Twee Delftenaren horen voor de rechter respectievelijk vier en vijf jaarcelstraf tegen zich eisen na een overval op Juwelier Rikkoert in Lekkerkerk. De overval vond in maart 2011 plaats.

Napoleon
De komst van 'Napoleon' zet het 200-jarig jubileumfeest van Lopikerkapel luister bij. Het wordt een dag met vele festiviteiten én verdieping.

Failliet
Metselbedrijf Slingerland in Schoonhoven wordt failliet verklaard. Een klap voor de 135 werknemers, die veelal uit de Krimpenerwaard afkomstig zijn.

Voet- en fietsveer
Vanaf 2014 vaart er een voet- en fietsveer tussen Krimpen en Capelle.

Overleden
Wethouder Ron van de Haterd van Nederlek overlijdt vrij onverwacht op 62-jarige leeftijd.

Speelpolder
In Krimpen aan de Lek gaat de eerste van in totaal vier speelpolders in de Krimpenerwaard open. Een speelpolder is een natuurspeeltuin.

Overleden
CDA-raadslid Kees Barnhoorn in Nederlek overlijdt als gevolg van hartproblemen.

Zeearend
Boven de polders van Stolwijk en Gouderak zweeft een jonge zeearend. De roofvogel, met een spanwijdte van ruim twee meter, trekt lokt heel wat vogelspotters naar de Krimpenerwaard.

Benoeming
Cees van der Graaf wordt benoemd als wethouder van de gemeente Nederlek. Hij volgt de plotseling overleden Ron van de Haterd op.

Sluiting
Rabobank Krimpenerwaard maakt bekend per 30 maart 2013 haar vestigingen in Haastrecht, Gouderak en Lekkerkerk te sluiten. Hiermee zegt de bank in te spelen op de toenemende digitalisering. Veel klanten maken voor hun bankzaken gebruik van moderne middelen als smartphone, e-mail en internet.

2013


Haagse Rinus
Aan de Lekdijk-West in Bergambacht wordt het lichaam aangetroffen van Rini van Zetten. De portier uit Den Haag is om het leven gebracht na een uit de hand gelopen ruzie en langs de Lek 'gedropt'. Voorbijgangers zagen de man in de berm liggen en waarschuwden de politie.

Dode dieren
Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Dierenpolitie treffen negen dode dieren aan op een boerderij in Lopikerkapel. Het is niet de eerste keer dat de betreffende agriër berispt wordt op het gebied van dierenwelzijn.

Vrachtwagenchauffeur
In de Duitse rivier de Weser wordt het levenloze lichaam van een Lekkerkerkse vrachtwagenchauffeur gevonden. Een binnenvaartschipper ontdekt het lichaam circa vier kilometer van de plaats waar zijn vrachtwagen eerder werd gevonden.

Raadhuis
De gemeente Krimpen besluit tot herontwikkeling van het eigen raadhuis. In een deel van het gerenoveerde pand komt het adviesbureau van Rabobank Krimpenerwaard.

Motortocht
Honderden motorrijders maken een tocht langs Molukse wijken in Nederland, met als eindpunt Krimpen aan den IJssel.

10.000e inwoner
Een mijlpaal voor de gemeente Bergambacht met het inschrijven van de 10.000e inwoner: Willem Boer uit Berkenwoude.

Vervuiling
Om te voorkomen dat er nog langer olie vrijkomt, ligt er een plan om de gesaneerde zelling Geitenwei in Gouderak opnieuw onder handen te nemen.

Extreemrechtse folders
Een 17-jarige jongen uit Gouderak lijkt verantwoordelijk voor de verspreiding van extreemrechtse uitingen in het dorp. Hij moet langskomen op het politiebureau.

Leukste club
Voetbalvereniging Spirit uit Ouderkerk aan den IJssel wordt uitgeroepen tot 'Leukste Amateurclub van Nederland' en krijgt een cheque van 20.000 euro. van het geld gaat de club de kleedkamers vernieuwen.

2014

Veerdienst
De veerdienst Gouderak-Moordrecht (Vegomo) heeft, door de opening van de Gouderaksebrug, nog altijd moeite om het hoofd boven water te houden. De gemeente Ouderkerk is niet bereid financieel bij te springen.

Walvis
Dierenpreparateur Bas Perdijk uit Lekkerkerk krijgt een bijzondere opdracht. Hij mag het skelet van een 13,5 meter lange potvis in elkaar zetten. Het skelet wordt later tentoongesteld in Amicitia.

Overval
Na een overval op een cafetaria aan de Parkzoom in Krimpen aan den IJssel pakt de politie een 24-jarige Krimpenaar op. Hij wordt tevens verdacht van een straatroof op een maaltijdbezorger aan de Middenwetering. De Rotterdamse rechtbank veroordeelt hem in mei tot zeven maanden cel. Dit voor de straatroof. Hij wordt vrijgesproken voor de overval.

Brand
Appartementencomplex De Waterhof in Schoonhoven raakt door brand zwaar beschadigd. De bewoners van 41 appartementen worden in allerijl geëvacueerd.

Radiomarathon
Jeffrin Erkelens van Radio Centraal uit Bergambacht houdt een radiomarathon van 188 uur (!) waarmee hij een nieuw wereldrecord radio maken neerzet.

Dijkversterking
Na jaren van voorbereiding geeft hoogheemraad Ger de Jonge het startschot voor de dijkversterking tussen Krimpen aan den IJssel en Krimpen aan de Lek.

Bezoek minister
Op uitnodiging van de Werkgroep Verontruste Molukse Wijkbewoners brengt minister Lodewijk Asscher een bezoek aan de Molukse wijk in Krimpen aan den IJssel.

Oefening
De Koninklijke Landmacht houdt een grote oefening in de Krimpenerwaard. Militairen verplaatsen zich te voet, maar ook met voertuigen, vlotten en boten door de omgeving.

Piekwaterbergingsgebied
Maar liefst 70.000 kubieke meter water uit de Vlist stroomt via een duiker polder Hooge Boezem bij Haastrecht binnen. Het is een test om te kijken of de polder bij calamiteiten voldoet aan zijn functie als piekwaterbergingsgebied.

Besmet veevoeder
Een veevoederbedrijf uit Lopik moet op last van de Voedsel- en Warenautoriteit dicht. Het bedrijf zou furazolidon, een verboden antibioticum, door het voer hebben gemengd.

2015

Aftrap
Met het onthullen van een fraaie foto verricht burgemeester Tjerk Bruinsma de aftrap van de nieuwe gemeente Krimpenerwaard. Dat gebeurt tijdens de nieuwjaarsreceptie bij voetbalvereniging Spirit in Ouderkerk aan den IJssel.

Fundering
Een aannemingsbedrijf begint met het herstellen van de fundering van de kerk in Ammerstol. Door paalrot is de kerk al zo'n 15 centimeter gezakt en zitten er diverse scheuren in de muren.

Verongelukt
Aan de M.A. Reinaldaweg in Lopik raakt een auto te water. Eén van de inzittenden overlijdt ter plaatse. Enkele dagen later lopen zo'n 500 mensen mee in een herdenkingstocht.

Raadhuis
De gemeente Krimpen aan den IJssel neemt het nieuwe raadhuis in gebruik. De nieuwbouw is energieneutraal. Ofwel, het gebouw produceert evenveel energie als nodig is voor verwarming, koeling, warm water, verlichting en ventilatie.

Brand en hennep
In een pand op bedrijventerrein de Wetering in Bergambacht breekt brand uit. De schade is groot en er wordt een hennepplantage ontdekt. Ook omliggende bedrijven zijn gedupeerd.

Verward
De politie houdt een verwarde man aan nadat hij een vernielingen pleeg in de Rabobank in Bergambacht en medewerkers bedreigt met een mes.

Waterput
Tijdens graafwerkzaamheden op de Noord in Krimpen aan de Lek stuiten werklui op een eeuwenoude waterput. In de put liggen munten, kruiken en een tegel.

Reorganisatie
Scheepsbouwer IHC kondigt een forse reorganisatie aan. Naast bijna 1.200 tijdelijke krachten wordt ook afscheid genomen van bijna 500 vaste medewerkers.

Werk stilgelegd
Door een verschil van inzicht tussen gemeente en aannemer wordt de herinrichting van een viertal straten in Gouderak stilgelegd. Bewoners balen, want die moeten door het zand om hun woning te bereiken.

Brand
Een felle brand treft een woning aan de Boerhaavelaan in Schoonhoven. Een toevallige voorbijganger weet een jongen uit het brandende huis te redden.

Om het leven
Door een eenzijdig verkeersongeval op de A16 ter hoogte van knooppunt Zonzeel in Breda komen drie leden van een Afrikaanse familie om het leven. Twee van hen komen uit Schoonhoven.

Aanrijding
Een 82-jarige fietster uit Bergambacht komt op de Bovenberg om het leven na een aanrijding met een bestelauto met aanhanger.

Gloednieuw
Het Krimpenerwaard College in Krimpen aan den IJssel neemt een gloednieuw schoolgebouw in gebruik. Aan de realisatie van de school ging een periode van tien jaar plannenmakerij vooraf.

Schietpartij?
De politie zet de Dorpsstraat en omgeving in Gouderak af vanwege een mogelijke schietpartij. Uit onderzoek komt echter niet vast te staan dat er daadwerkelijk is geschoten.

Eenzijdig
Bij een eenzijdig ongeval op de N228 in Haastrecht komt een 36-jarige man om het leven. De man raakte door onbekende oorzaak met zijn auto van de weg en ramde een elektriciteitsmast.

Verdegingsschans
Werklui leggen tijdens graafwerkzaamheden nabij de Veerpoort in Schoonhoven de resten van een oude verdedigingsschans bloot.

Nieuw dorpshart
Met een druk op de knop, gevolgd door een confettiregen, opent burgemeester Renate Westerlaken het nieuwe winkel-en wooncentrum van Lopik.