• De schakelklas ging vorige week van start.
• De schakelklas ging vorige week van start. Foto: Gemeente Krimpenerwaard

Hartelijk welkom voor schakelklas

bergambacht • Wethouder Pieter Neven heette de kinderen van de internationale schakelklas hartelijk welkom.

Hij overhandigde de klas het prentenboek Nederland en een kalenderklok. De kinderen zijn vorige week maandag voor het eerst naar school gegaan.

Een internationale schakelklas is een speciale klas kinderen uit het buitenland -met een verblijfsstatus- in de leeftijd van zes tot en met twaalf jaar. Zij zijn gehuisvest in de Krimpenerwaard, maar spreken nog geen of nauwelijks Nederlands. De kinderen leren op school om het Nederlands te begrijpen, te spreken, lezen en schrijven om vervolgens na een jaar in het reguliere basis- of voortgezet onderwijs verder te gaan.

Het aantal statushouders dat zich in de gemeente Krimpenerwaard huisvest groeit. Hiertoe behoren uiteraard ook kinderen die onderwijs horen te krijgen. Tot januari gingen zij met verschillende soorten vervoer naar Wereldwijs van Stichting Klasse in Gouda, om daar een jaar lang te leren rekenen en te leren over de Nederlandse cultuur. Door de grote toestroom van statushouders in de regio kan Wereldwijs niet alle kinderen meer een plek geven. Daarbij is ook het vervoer richting Gouda niet ideaal. Om die reden zijn de afgelopen periode gesprekken gevoerd tussen de gemeente Krimpenerwaard, schoolbesturen en Stichting Klasse om een dependance van Wereldwijs te openen in de Krimpenerwaard.

Vanwege de centrale ligging en de beschikbaarheid van een leegstaand lokaal is er gekozen voor de huisvesting van de internationale schakelklas in basisschool de Ark te Bergambacht.