• Jan Heijkoop en Wouter Klip maken de Krimpenerwaard steeds een stukje schoner.
• Jan Heijkoop en Wouter Klip maken de Krimpenerwaard steeds een stukje schoner. Foto: Adri Verhoeven

'Schoonhoven Schoon' slaat vleugels uit

schoonhoven • Stichting Schoonhoven Schoon richt zich allang niet meer alleen op de Zilverstad. De initiatiefnemers Jan Heijkoop en Wouter Klip ontdoen met vrijwilligers en cliënten van zorginstellingen inmiddels ook andere kernen in de Krimpenerwaard van zwerfafval.

"We hebben onze naam daarom omgedoopt in Krimpenerwaard Schoon", verklaren Heijkoop en Klip. Beiden willen de stichting nog meer op de kaart zetten en zoeken voor dat doel extra financiële middelen. "We zijn met de gemeente in overleg voor subsidie. Gemeenten kunnen namelijk een beroep doen op het landelijke fonds 'zwerfafvalvergoeding', dat maatregelen stimuleert om zwerfvuil tegen te gaan. Jaarlijks gaat het om een bedrag van 20 miljoen euro. We zijn bezig met een plan van aanpak om onze doelstelling en plannen toe te lichten."

Ook worden donateurs gezocht, die de uitgangspunten van de stichting onderschrijven. "Milieu en duurzaamheid zijn zeer actuele thema's, vandaar dat we hoopvol gestemd zijn in onze zoektocht. Mensen dan wel bedrijven kunnen ons financieel steunen met een donatie, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Denk aan het sponsoren van onze zwerfafvalwagen en zwerfafvalkarren of het inhuren van onze bus voor het vervoeren van grof vuil dan wel meubilair, witgoed etc. Ook kan men ons inhuren om een straat of (bedrijven)terrein te ontdoen van zwerfafval."

Daarnaast worden extra vrijwilligers gezocht. "Op straat en via onze Facebookpagina krijgen we veel steunbetuigingen. Veel mensen ergeren zich aan zwerfvuil. Het zou mooi zijn als dit wordt vertaald in extra helpende handen. Inmiddels hebben we al een groep van zo'n vijftig vrijwilligers, maar als we ook andere kernen willen aanpakken, dan is versterking gewenst."

Stichting Schoonhoven Schoon werd in september 2014 opgericht, nadat Jan Heijkoop en Wouter Klip tijdens hun wandelrondes door Schoonhoven-Noord een knijper en plastic tas meenamen. "We stoorden ons enorm aan het afval op en langs de weg en in groenstroken. Dus ruimden we tijdens het wandelen gelijk wat zwerfvuil op. Zorgboerderij Talento uit Bergambacht hoorde daar van en wilde graag inhaken. Ook de Gemiva SCG-groep in Schoonhoven sloot zich aan, waardoor we inmiddels naast de vrijwilligers gesteund worden door de cliënten van deze zorginstellingen."

Inmiddels zijn ze ook in Stolwijk en Lekkerkerk actief, waarna de rest van de Krimpenerwaard moet volgen. "Het mes snijdt aan meerdere kanten", concluderen de twee. "De cliënten van de zorginstellingen hebben een leuke en zinvolle dagbesteding, wij en de vrijwilligers zijn lekker bezig in de buitenlucht én onze woon- en leefomgeving wordt steeds een stukje schoner."

Robert van der Hek