Een ruwe tewaterlating van de Oleg Strashnov. Het vaartuig raakt een spant van de bouwloods.
Een ruwe tewaterlating van de Oleg Strashnov. Het vaartuig raakt een spant van de bouwloods. Foto: Foto: Royal IHC

2005

Het Kontakt
Het Kontakt Edities begint op 1 november een nieuwe krant voor de Lopiker- en Krimpenerwaard. Later wordt de uitgave gesplitst in een 'oost-' en 'west-editie'.

Vernielingen
Het bestuur van de NH kerk in Ammerstol is het gedrag van een groepje hangjongeren in het dorp zat. Ramen worden ingegooid en diverse vernielingen gepleegd. De schade loopt zo hoog op dat de verzekering niet meer uitbetaalt.

Zero Tolerance
Door de ingebruikname van een jeugdhonk (in cc De Zwaan) neemt de overlast door hangjongeren in Berkenwoude zienderogen af. "Af en toe gebeurt er nog wel eens wat, maar dat is niet te voorkomen", meldt Perkouwer en jeugdwerker Huig Markus. Een vast groepje hangjongeren, dat zich dagelijks op het pleintje voor De Zwaan verzamelde, zorgde voorheen voor overlast. In het weekend kreeg deze groep versterking van jongeren uit omliggende dorpen.

Nieuw clubgebouw
IJsclub Centrum Lopik opent haar vernieuwde clubgebouw in de Dorpsstraat en neemt een nieuw logo in gebruik. Burgemeester M.A,.A. Schakel verricht de officiële opening.

2006

Verzakkingen
De N210, dé verkeersader van de Krimpenerwaard, is er slecht aan toe. Er doen zich diverse verzakkingen voor. Daarom ontwikkelt de provincie plannen om de provinciale weg tussen Bergambacht en Krimpen aan den IJssel te vernieuwen. In 2011 gaat de 'nieuwe' weg open.

Begraven
Kerken in Gouderak luiden de noodklok over het gebrek aan begraafplaatsen in het dorp. Na lang gesoebat met omwonenden kiest de raad ervoor een nieuwe laatste rustplaats te realiseren in het buurtschap Lageweg.

Brandweerpost dicht
De raad van Bergambacht besluit de brandweerpost Berkenwoude op te heffen.

Scheepswerf
IHC gaat weer een scheepswerf openen in Krimpen aan den IJssel. Goed nieuws, omdat scheepsbouw in de gemeente, vroeger een van de belangrijkste economische pijlers, sinds enkele jaren was uitgestorven.

Vast
Een binnenvaartschip gevuld met containers loopt op de Lek tussen Bergambacht en Lekkerkerk vast op een krib.

Zwaargewond
Een vrouw uit Krimpen aan de Lek raakt zwaargewond bij een bezoek aan DJ Tiësto in Rotterdam. Terwijl ze op een bootje op de Maas geniet van het openluchtoptreden, wordt ze geraakt door een zwaar voorwerp dat vanaf de Erasmusbrug naar beneden komt zetten.

Nieuwe pont
De nieuwe pont 'Stad Schoonhoven' komt aan in de Zilverstad. Het vaartuig wordt vrijwel direct ingezet voor de veerverbinding tussen Schoonhoven en Gelkenes.

Ongeluk Waterbus
Vijftien gewonden en een flinke deuk in de boeg van een schip. Dat is het resultaat van een aanvaring van de Waterbus met een steiger in Krimpen aan den IJssel.

Discobus
Uitgaande jongeren veroorzaken problemen in de bus van de Lopikse discotheek De Manebrug die 's nachts verschillende dorpen aandoet in de regio. Als 'straf' rijdt de bus in de weken erna langs de dorpen waar de raddraaiers wonen.

Geschept door auto
Bij een dramatisch ongeval op de M.A. Reinaldaweg tussen Lopik en Schoonhoven komt een 34-jarige vrouw om het leven. De vrouw krijgt in de auto ruzie met haar vriend, stapt uit en wordt geschept door een auto.

Scholieren
Op de Tiendweg tussen Krimpen aan de Lek en Lekkerkerk worden met enige regelmaat leerlingen bedreigd of mishandeld door andere fietsende scholieren.

2007

Weigerambtenaar
De gemeente Ouderkerk heeft een trouwambtenaar die weigert homohuwelijken te sluiten. Dit is geen probleem, benadrukt de gemeente, omdat de andere ambtenaren dit kunnen opvangen.

Ongeval
Een 53-jarige vrouw uit Bergambacht verongelukt op de N210 ter hoogte van Ammerstol. Ze wordt van achteren aangereden door een 27-jarige plaatsgenoot die teveel had gedronken.

Kortsluiting
Een felle brand legt het Schoonhovense restaurant de Hooiberg in de as. De brand is ontstaan door kortsluiting in de voorraadkast.Het restaurant wordt niet meer herbouwd.

Schansen vernield
Vandalen vernielen de twee wedstrijdschansen van de polsstokvereniging in Jaarsveld.

Hema open
De Hema opent zijn deuren in Schoonhoven. Met de opening gaat een lang gekoesterde wens van inwoners in vervulling.

Zellingwijk
De sanering van de zwaar vervuilde Zellingwijk in Gouderak staat op het punt van beginnen. Na het slaan van een damwand aan de aanleg van een loswal wordt de vervuilde grond afgegraven en afgevoerd.Om het dorp te beschermen tegen geluidsoverlast komt er een rij containers rond het terrein.

Misbruik
Een pedofiel uit Rhenen wordt aangehouden nadat hij jarenlang twee Krimpenerwaardse meisjes heeft misbruikt.

Apparatuur op Marktplaats
Een vrijwilliger van de lokale omroep Zilverstad in Schoonhoven koopt op naam van de stichting apparatuur aan om deze vervolgens via Marktplaats weer te verkopen.

Illegale kerkdiensten
De gemeente Vlist dreigt het predikantenechtpaar Van Hoogstraten uit Stolwijk een dwangsom op te leggen als dat doorgaat met religieuze maar illegale bijeenkomsten in een Haastrechtse loods.

Jeugdoverlast
Nederlek is het zorgenkindje van de politie in de Krimpenerwaard. In de gemeente is het aantal vernielingen en jeugdoverlast met ruim honderd meldingen gestegen.

2008

Vertrek burgemeester
Burgemeester Kees Veerhoek van Nederlek kondigt zijn vertrek aan. Hij gaat aan de slag in de gemeente Neder-Betuwe.

Verzet tegen verzelfstandiging
Het plan om zwembad De Lansingh in Krimpen aan den IJssel te verzelfstandigen stuit op veel verzet. Tegenstanders vrezen dat de tarieven omhoog gaan schieten en de openingstijden van het zwembad worden beperkt.

Varen
Vaartochten in de Vlister polder wekken ergernis op bij een aantal boeren. LTO Noord pleit voor betere communicatie tussen agrariërs en organisatoren.

Diesel
De veerponten over de Lek worstelen met de gestegen dieselprijzen. "We draaien nu goed, maar veel langer moet dit niet duren", laat de directeur van de Bergambachtse veerdienst Bergstoep weten.

Lidl open
In Bergambacht gaat supermarkt Lidl open. Het huisvrouwenvolk duikt de eerste dag massaal op om bepakt en bezakt de winkel te verlaten

Crisis
De bouw van een multifunctionele accommodatie (MFA) leidt in Schoonhoven tot een politieke crisis. Het project loopt vast en er ontstaat gedoe met de betrokken scholen. Uiteindelijk besluit wethouder Mario Deerenberg op te stappen.

Protest
Ruim 300 leerlingen van basisschool de Emma houden een demonstratie in het centrum van Schoonhoven. De school wacht al jaren op een nieuw gebouw.

Verwaarlozing vee
Een veehouder uit Lopikerkapel moet voor de rechter verschijnen voor het verwaarlozen van zijn koeien. In de stal zouden te weinig droge ligplaatsen aanwezig zijn en de dieren verkeren in een slechte conditie. Hij wordt vrijgesproken, maar wordt enkele jaren later alsnog bestraft voor nieuwe feiten.

Stukken weg
PvdA-raadslid Liesbeth Troe uit Krimpen aan de lek komt in de problemen wanneer ze vertrouwelijke raadsstukken wegneemt uit de woning van haar buurvrouw en AD-journaliste Jorina Haspels. De kwestie loopt met een sisser af.

Honden ziek
Een aantal Lopikse honden is slachtoffer geworden van een ernstige infectie. In één geval had dit een dodelijke afloop. Mogelijk hebben de honden vervuild water gedronken uit een sloot waar een dood dier in dreef.

Leefbaarheid in het geding
Twintig boerengezinnen uit Gouderak moeten vanwege het Veenweidepact wijken voor nieuwe natuur. Een aderlating voor de leefbaarheid in het kleine IJsseldorp. Zo vreest de Hervormde Gemeente een forse daling van het ledental.

Steen weg
De in 1952 ingemetselde gedenksteen van de Koninginneflats in Lekkerkerk is foetsie. Omdat de flats tegen de vlakte gaan, wil QuaWonen de steen graag terug hebben. Uiteindelijk blijkt een lid van de historische vereniging 'Lekkerkerk door de Tijd' de steen in bezit te hebben.

Brommen
Omdat ze geen gezondheidsverklaring kan overleggen, belandt de Schoonhovense Dirian Blanke in een donkere Griekse cel. "Ik dacht aan Bananasplit." Na een dag mag ze gaan.

Stem van Krimpen
CDA-raadslid Bert Luijendijk uit Krimpen aan den IJssel overweegt een nieuwe lokale partij op te richten. Een week later gooit het CDA-bestuur 'm uit de partij. Enkele maanden erna start Luijendijk met Stem van Krimpen.De lokale partij scoort prima bij de gemeenteraadsverkiezingen.

School in brand
Een felle brand op de benedenverdieping van de Rudolf Steinerschool in Krimpen aan den IJssel veroorzaakt grote schade.

Woningbrand
Een zesjarig jongetje komt om bij een woningbrand in Krimpen aan den IJssel.

Busmoord
Rob Pigniczky uit Krimpen aan de Lek blijkt één van de zestien slachtoffers te zijn van een busmoord in Guatemala.Hij was in het land na een stage in Nicaragua.

Tragisch ongeval
Bij een verkeersdrama in België komen drie meisjes om het leven. Twee van de slachtoffers zijn zusjes uit Krimpen aan den IJssel.

Molen verwoest
Een felle brand verwoest een historische molen in Krimpen aan de Lek. De in 1845 gebouwde Weltevreden op het oude IHC-terrein was de laatste grote houtzaagmolen van Nederland. In het dorp gaat men uit van brandstichting.

2009

Natuurijs
Het nieuwe jaar kan voor het eerst in jaren worden ingeluid op de schaats. Tal van schaatsliefhebbers in de Krimpenerwaard binden de ijzers onder om op natuurijs te schaatsen. Voor het eerst sinds 1997 is er zelfs weer een Twee Provinciëntocht in Vlist en Lopik. Door de Poldertocht Bergambacht moest echter een streep. Het ijs was op teveel plekken nog niet sterk genoeg.

Dreigende sluiting
Omdat de gemeente geen nieuwe horecavergunning wil afgeven lukt het de eigenaar van 't Kaerthuys in Krimpen aan den IJssel maar niet om een nieuwe eigenaar te vinden. Hij dreigt de deuren te sluiten waardoor honderden bridgers geen stek meer hebben. Enkele weken later vindt de eigenaar een nieuwe exploitant.

Straatroof
Een supermarkteigenaar in Krimpen aan de lek wordt op straat beroofd van de dagopbrengst. Onder dreiging van een geweer moet hij het geld afstaan.

Rijbewijs kwijt
Na drie jaar heeft Armand van Wingerden eindelijk zijn rijbewijs terug. Hij raakte het roze kaartje kwijt nadat hij was getroffen door een lichte hersenbloeding. Dit als gevolg van strenge regels.

Brug dicht
De Algerabrug tussen Krimpen en Capelle aan den IJssel gaat in de zomer zes nachten en een weekend dicht voor onderhoud.

Lepradorp
De Schoonhovenaren Hans Straver en Jan van Meerkerk zetten zich in voor de bouw van een lepradorp in Ghana. Het moet een opvang worden voor verstoten leprapatiënten. Naast woningen komt er een werkplaats voor kinderen van leprapatiënten. Het dorp krijgt dankzij de verrichtingen van de twee én eigenlijk de hele gemeenschap in de Zilverstad de naam 'Schoonhoven'.

Het goud van Lopik
Een kunstwerk op de rotonde bij het Lopikse bedrijventerrein De Copen houdt de gemoederen bezig. Een naar beneden wijzende, grote goudgeel gekleurde pijl verraadt de aanwezigheid van 85.000 euro kostende objecten, die zijn verguld en in een schatkist in de rotonde ingegraven ligt. Voorzitter René Straver van bedrijvenvereniging De Copen snapt niets van alle commotie: "Waarom wordt er niet met een positieve blik naar gekeken? Het goud van Lopik zit in de harten en geesten van de inwoners." In april ligt de pijl tegen de vlakte. Moedwillige vernieling of niet, het 'kunstwerk' komt niet meer terug.

Jubileum ijsclub
De Haastrechtse ijsclub bestaat 125 jaar. Reden voor een feestje. De club begon in 1884 met 114 ijsliefhebbers.

Ernstig ongeval
Twee jonge inwoners van Bergambacht laten begin april het leven bij een verkeersongeval op de N207. Het dorp rouwt om de graag geziene broers.

De Bol
Schoonhoven verliest met de ontmanteling van de Bol een markant herkenningspunt. Er komt een woningbouwproject in de plaats van het militaire verbindingsstation. De Bol werd in 1972 gebouwd en in 2002 buiten gebruik gesteld. QuaWonen gaat de locatie in samenwerking met de gemeente ontwikkelen.

Kampioen
VV Schoonhoven huilt en lacht. Waar de zaterdagselectie degradeert, wordt het eerste zondagteam kampioen. Reden voor een feestelijk rondje door de stad.

Youp van 't Hek
Klein of niet, Youp van 't Hek doet in juni het Arto Theater aan. Daar blijft het niet bij, ook de jaren daarna staat hij regelmatig in de knusse Schoonhovense schouwburg.

LaCoste
Petjes van het merk LaCoste blijken populair. Meerdere tieners uit de Krimpenerwaard worden door jongens op een scooter -desnoods met geweld- beroofd van hun dure hoofddeksel.

Ontslagen
Bij Houthandel Heuvelman in Ouderkerk aan den IJssel raken 22 mensen hun baan kwijt. De ontslagen zijn het gevolg van de economische malaise in de bouwsector.

Nieuw clubgebouw
Het jongste en het oudste lid van leggen de eerste steen van het nieuwe clubgebouw van voetbalvereniging Dilettant in Krimpen aan de Lek.

Brand in loods
Er breekt brand uit in een caravanloods langs de Schuwacht in Krimpen aan de Lek. Een persoon raakt gewond.

Stille tocht
Honderden mensen, voornamelijk jongeren, lopen in Spijkenisse mee met een stille tocht voor Cisco. De 16-jarige jongen uit Krimpen aan den IJssel werd doodgestoken in de portiek van een flat in Spijkenisse.

Lacoste-petjes
Ze rijden op scootertjes door het westelijk deel van de Krimpenerwaard en beroven een groot aantal tieners van hun Lacoste-petjes. Desnoods met geweld. De daders, jonge knullen, weten telkens te ontkomen.

Agressieve hond
Een hond zaait dood en verderf in een weiland in Bergambacht. Het beest bijt drie schapen dood en verwondt nog eens vier exemplaren die een dierenarts af moet maken.

Nieuwe kerk
Bisschop Van Luyn van Rotterdam wijdt het nieuwe kerkgebouw in van de Rooms Katholieke kerkparochie Heilige Maria Koningin in Het gebouw in Krimpen aan den IJssel krijgt opnieuw de naam De Bron.

Ontruiming
Met groot machtsvertoon ontruimt de politie het gekraakte kantoor van de voormalige scheepswerf van Van Duijvendijk langs de IJsseldijk in Krimpen aan den IJssel. Het pand moest leeg omdat de veiligheid van de tijdelijke bewoners niet gegarandeerd was.

Sanering
In de gemeente gaan de twee laatste grote saneringsprojecten van start. Het gaat om de zwaar vervuilde zellingen Geitenwei en Schanspolder langs de IJssel.

Verzet
Het plan om aan de Lekkerkerkse Tiendweg-West een woonzorgboerderij te vestigen voor mensen met een psychiatrische aandoening, stuit op grote bezwaren van omwonenden.Uiteindelijk gaat het plan 'gewoon' door.

Uitlaatlocatie
Hondenbezitters in Nederlek houden een handtekeningenactie. Dit om de gemeente te bewegen om een uitlaatlocatie te realiseren.

Pyromaan
Een reeks autobranden houdt de gemoederen flink bezig in de Lekkerkerkse Julianastraat. Zeven auto's gaan in vlammen op. De politie houdt een 15-jarige jongen uit het dorp aan die bekent de branden te hebben aangestoken.

De Vrij
Stefan de Vrij beleeft een jaar om nooit te vergeten. De 17-jarige inwoner van Ouderkerk aan den IJssel debuteert in de hoofdmacht van Feyenoord. Tegenwoordig voertbalt de verdediger bij de Italiaanse club Lazio Roma.

Minder vis
Hengelsportliefhebbers in de Krimpenerwaard maken zich zorgen over de kwaliteit van het viswater. Tijdens viswedstrijden wordt steeds minder vis gevangen. Het toegenomen aantal aalscholvers zien vissers als oorzaak van de achteruitgang.