• Alexander Janse won zijn partij.
• Alexander Janse won zijn partij. Foto: Wijntjesfotografie.nl

Schakers na winst op titelkoers

krimpen a/d ijssel • Het eerste schaakteam van Krimpen ligt op titelkoers. In Het Facet werd koploper Oegstgeest '80 met miniem verschil verslagen: 4,5-3,5.

Het was een spannende middag voor de Krimpenaren, die dit jaar met een mix van routine en jeugdig talent aantreden in de derde klasse F. Er zijn maar weinig schaakclubs in Nederland, die vier tieners in de basis hebben: Wiggert Pols, Alexander Janse, Bart Dubbeldam en Arne Pols. Zij scoorden tegen Oegstgeest gezamenlijk drie punten. De routiniers voegden daar 1,5 punt aan toe.

Wiggert Pols gaf zijn teamgenoten het goede voorbeeld door met de witte stukken zijn opponent reeds na 20 zetten tot opgave te dwingen. Hij verraste zijn tegenstander met een niet alledaagse opening, namelijk het frivole Deens gambiet. "Hij raakte snel de draad kwijt. Het was een makkelijke overwinning", stelde Wiggert.

Zijn voorbeeld werd gevolgd door Marcel Glissenaar, die een gevaarlijke aanval op de vijandelijke koning ontketende. Bij 2-0 haperde de Krimpense machine echter. Peter Glissenaar blunderde tegen Oegstgeests sterkste speler Fred Slingerland. Hij gaf een pion weg in een mogelijk houdbaar eindspel en gaf meteen op (2-1).

Harold van Dijk had problemen tegen Nebosja Nikolic en op de andere borden was Krimpens succes onzeker. Na remises van Arne Pols, Bart Dubbeldam (3-2) leek ook Janse niet verder te komen dan een puntendeling en was de stelling van Dolf Meijer onduidelijk. Van Dijk kwam remise overeen met Nikolic. Janse bleek een vechter en stelde de overwinning veilig. De nederlaag van Meijer kon daar niets meer aan veranderen.