'Angst is een slechte raadgever'

lopik • "Angst en haat zijn slechte raadgevers. Zoek verbinding over grenzen van religie en afkomst heen en laten we ons richten op een samenleving, die veilig is voor iedereen."

Renate Westerlaken voelt het 'zeker in deze tijd' als een bijzondere verantwoordelijkheid om burgemeester van Lopik te zijn, liet ze dinsdagavond tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in dorpshuis De Schouw weten. De vluchtelingenproblematiek, 'Parijs' en de recente terreurdreiging in Brussel hebben een grote impact. "Gevoelens van onzekerheid en angst moeten we niet onderschatten, zeker als gemeentelijke overheid niet. Maar laten wij juist in deze tijd goed beseffen dat we in dit land trots kunnen zijn op onze verworvenheden. Trots op het feit dat we vrij zijn om eigen keuzes te maken, te denken en te geloven wat we willen, te zijn wie we willen zijn. Als we met z'n allen het belang hiervan inzien en onderschrijven, dan ben ik het met Zijne Majesteit eens dat het er nu op aankomt wat we als vrijgevochten land werkelijk waard zijn."

De burgemeester riep inwoners op vooral 'mee te doen'. "In een vrijgevochten land doet het er toe wie je bent en wat je bijdraagt aan de samenleving. Dat kan op verschillende manieren: via betaald werk maar ook door je in te zetten als vrijwilliger voor onze gemeenschap."

Trendwatchers

Westerlaken verwees naar de trendwatchers Lieke en Richard Lamb, die 2016 hebben uitgeroepen als het 'jaar van het polderpositivisme'. "Dat spreekt me uiteraard aan. Nederlanders zullen door de lichte economische verbeteringen gemotiveerd worden om samen weer extra de handen uit de mouwen te steken en flink aan te pakken. Geheel in de Nederlandse traditie van het poldermodel kiest men niet voor een blind enthousiasme maar voor 'samenredzaamheid', waarbij win/win-situaties bereikt worden. Die samenredzaamheid past mooi bij de nieuwe verantwoordelijkheden die de gemeente op het sociale domein heeft. Niet langer is het de overheid die alles voor haar inwoners regelt. De bal ligt veel meer dan voorheen bij de samenleving."

Dit brengt volgens Westerlaken onzekerheid met zich mee maar ook tal van nieuwe mogelijkheden. "Ook in Lopik gaan mensen daar heel creatief mee om. Ik vind dat we daar als gemeente de ruimte aan moeten bieden. We zijn samen aan zet, laat het polderpositivisme hier maar floreren."

Gewoon geluk

Daarnaast signaleert ze een trend naar de 'lokale focus': "Terug naar de menselijke maat, men is op zoek naar gewoon geluk. Zaken die een paar jaar geleden nog werden afgedaan als tuttig en oubollig, mogen weer: van breien, bakken tot volkstuin en huiskamerconcerten. Een andere trend is Klein-als-het-nieuwe-groot. Dit gaan we ook zien in de keuze van huizen en auto's."

Met een knipoog naar Den Haag: "Hopelijk zet deze trend zich door als het gaat om de schaalgrootte van gemeenten. Klein is het nieuwe Groot: laten we daar in Lopik een succes maken. Ook door simpelweg naar elkaar om te blijven zien en te genieten van al het moois dat hier gerealiseerd wordt."

Ereprijs

Tijdens de feestelijke nieuwjaarsbijeenkomst werd tevens de Ereprijs voor wijk- en buurtbeheer van de gemeente Lopik uitgereikt. Stichting Lopikerkapel viel dit keer de eer ten deel.

De vrijwilligers uit Lopikerkapel werden hiermee bedankt voor het initiatief, dat ze in september 2015 toonden bij het opknappen van de beeldbepalende Holle Brug in het dorp. Zo organiseerden ze een speciale bikday om de originele stenen van de brug schoon te bikken. Veel inwoners staken daarbij de handen uit de mouwen.

"Als jury vinden we dit een mooi voorbeeld van burgerparticipatie", sprak wethouder Johan van Everdingen, voordat hij de vertegenwoordigers van de stichting de prijs -een geldbedrag van 500 euro- overhandigde.

Inzendingen

De Stichting Kunst en Cultuur, die activiteiten organiseerde binnen het thema 'Vrijheid beleef je samen', werd tweede; buurtvereniging Willige Langerak ontving de derde prijs.

Beide organisaties ontvingen 100 euro. Er waren in totaal dertien inzendingen.