Strengere regels voor horeca in buitengebied

krimpenerwaard • Gemeente Krimpenerwaard wil illegaal en ongewenst gebruik van opstallen voor horeca-activiteiten in het buitengebied tegengaan.

Recent moest de gemeenteraad zich uitspreken over uitbreiding van de Steinse Tuin in Haastrecht, waarbij een oorspronkelijk theehuis met pluktuin in zes jaar tijd is uitgegroeid tot een etablissement voor bruiloften en partijen. Het jarenlange gedogen door de voormalige gemeente Vlist was voor tegenstanders van deze ontwikkeling aanleiding om tegen hun zin in te stemmen met deze 'politieke erfenis'. De buren van de Steinse Tuin hebben diverse rechtszaken aangespannen tegen de horeca-exploitant. Ook de nieuwe gemeente zal zich moeten verantwoorden bij de rechter.

Voor het college van B en W was deze kwestie een signaal om een notitie te laten opstellen door de ambtelijke organisatie.

Helemaal blanco is de opdracht niet: de voormalige gemeenten in de Krimpenerwaard hebben enkele jaren geleden het beleid voor 'Vernieuwend Ondernemen' opgesteld. Doel was om boeren meer mogelijkheden te bieden om inkomsten te verkrijgen naast hun agrarische activiteiten. Deze doelstelling wordt niet gehaald. In het nieuwe raadsvoorstel meldt wethouder Blok dat het tegendeel is bereikt: "In de praktijk zien we dat de mogelijkheden van vernieuwend ondernemen niet als agrarische nevenactiviteit worden ingezet, maar als volwaardige bron van inkomsten voor voornamelijk niet-agrariërs. We kunnen ons afvragen of dat een gewenste ontwikkeling is. Waar de regeling 'Vernieuwend Ondernemen' uitgaat van een kleinschaligheid, leert de praktijk juist dat deze activiteiten leiden tot schaalvergroting, omdat dit de enige manier is om winst te maken. Deze verbrede activiteiten zijn vaak in strijd met het bestaande bestemmingsplan en hebben ook een grotere impact op de omgeving". Bloks ambtenaren voorzien evenwel strubbelingen. "Door het opstellen van nieuw beleid ontstaat een maatschappelijk debat, omdat de ondernemers in hun belangen worden geschaad."

Uiterlijk in december stelt de gemeenteraad een bestemmingsplan vast waarin eenduidige regels moeten zijn opgenomen voor horeca-activiteiten in het buitengebied van de gehele gemeente Krimpenerwaard.

Pieter van der Laan