Kayleigh Swaghoven en Caroline Goudriaan.
Kayleigh Swaghoven en Caroline Goudriaan. Foto: wijntjesfotografie.nl

Pubers bespugen en mishandelen twee Krimpense meiden

'Nooit eerder zo respectloos behandeld'

krimpen a/d ijssel • "Te triest voor woorden. Nooit eerder ben ik zo respectloos behandeld." De 20-jarige Caroline Goudriaan is nog altijd flink ontdaan over wat haar en haar vriendin Kayleigh Swaghoven (21) woensdagmiddag is overkomen. De Krimpense meiden zaten in de bus die richting het centrum van Krimpen aan den IJssel reed toen ze, zonder enige aanleiding, van achteren werden bespuugd door twee jongens. "We draaiden ons een paar keer om en zeiden dat het niet normaal was wat ze deden." Veel hielp het niet, want de jongens bleven maar spugen. "Voor ons was het toen wel duidelijk dat ze uit waren op rottigheid."

Bewusteloos

Toen de meiden bij de halte Raadhuisplein uitstapten, verlieten ook de jongens de bus. Na wat heen en weer gescheld greep één van de jongens Kayleigh vast. Caroline zag hoe haar vriendin klappen kreeg op haar hoofd en bewusteloos op de grond viel. "Ik wilde haar helpen, maar ze pakten ook mij beet en sloegen op m'n gezicht." De jongens liepen rustig weg en doken winkelcentrum Crimpenhof in.

Caroline noemt dat bizar. "Er waren zó veel omstanders, maar niemand deed iets. Dat vond ik erg tegenvallen." Wel kwam er een ambulance, om de meiden te behandelen aan hun verwondingen. Een paar dagen na het incident kampen de meiden nog altijd met de gevolgen van de mishandeling. Zo voelt Kayleigh zich bij vlagen duizelig. Caroline's neus bleek gebroken. Ook heeft zij een hersenschudding opgelopen. Werken zit er niet in. "Ik heb het geprobeerd, maar na drie uur moest ik al naar huis. Ik werk in de Markthal en daar is het druk. Die drukte kan ik even niet handelen."

De meiden deden aangifte. Al een dag na de mishandeling kon de politie een 16-jarige Krimpenaar en een jongen van 14 uit Rotterdam aanhouden. Dat kwam mede door Caroline's oproep op Facebook. "Samen met een agent bekeek ik de bewakingsbeelden van de Crimpenhof en herkende ik die jongens. Ik heb daar een foto van gemaakt en op Facebook gezet. Dat bericht werd 1.500 keer gedeeld. Al snel kwamen er bruikbare tips binnen en konden ze die jongens oppakken."

Opvoeding

Caroline noemt de jongens een 'schande voor de samenleving'. "Die klap vind ik niet eens zo erg, maar dat je iemand bespuugt! Dat vind ik zó respectloos. Wat voor 'n opvoeding heb je dan gehad? Is het tegenwoordig normaal om mensen onder te spugen als ze voor je zitten? En ze vervolgens te slaan als ze je aanspreken op je asociale gedrag? Wat moet er in godsnaam terecht komen van dit soort gasten?"

Bureau Halt

De jongens zijn inmiddels weer op vrije voeten. Iets wat Caroline wel had verwacht. "Ze zullen er wel vanaf komen met een straf bij Bureau Halt."

De afgelopen dagen ontvingen de meiden tientallen lieve berichtjes. "Dat doet me goed", zegt Caroline. "Ik was mijn vertrouwen in de maatschappij toch wel wat verloren toen niemand iets deed tijdens de mishandeling." Over de hulpdiensten is ze erg te spreken. "De politie hier in het dorp en de mensen van de ambulance hebben ons ontzettend goed geholpen en behandeld. We zijn hen daar echt heel dankbaar voor."

Floris Bakker