'Ongevraagd foto grafsteen op internet zetten is respectloos'

stolwijk • Foto's van grafstenen ongevraagd op internet zetten: is dat een inbreuk op de privacy of niet? 'Ja', vindt M. Straver uit Stolwijk, 'nee', stelt de beheerder van de website 'online-begraafplaatsen.nl'.

"Ik vind het respectloos", stelt Straver, die het niet pikte dat de foto van de grafsteen van zijn overleden vrouw op de website werd geplaatst. "Toen ik onlangs het graf wilde bezoeken kwam ik een fotograaf op de begraafplaats tegen, die me vertelde vrijwilliger te zijn van 'online-begraafplaatsen.nl'. Hij legde uit hoe de website werkte. Ik vond het direct een vreemd verhaal en toen ik de website bezocht en daarbij de foto van de grafsteen van mijn vrouw tegenkwam, inclusief enkele persoonlijke gegevens, werd ik boos. Daar had ik geen toestemming voor gegeven."

Hij nam contact op met de beheerder van de website - Kees Klootwijk uit Brandwijk - en kreeg het voor elkaar dat de foto werd verwijderd van de website. Maar daarmee was de kous niet af. "Als ik nu de naam van mijn vrouw intik op internet zijn haar gegevens nog steeds waarneembaar. Dit als uitvloeisel van de vermelding op online-begraafplaatsen.nl. Ik ben daarom nu in de slag met Google om alles definitief te verwijderen." De inwoner van Stolwijk vindt het 'onvoorstelbaar', dat iemand ongevraagd foto's van grafstenen publiceert op internet en daarmee de basisgegevens van de overledenen voor iedereen inzichtelijk maakt. "Het blijkt een grijs gebied te zijn. Levende personen kunnen een beroep doen op wet op de privacy, overledenen -uiteraard- niet. Maar ook nabestaanden niet." Straver zegt alles in het werk te stellen om de website te stoppen. "Ik heb inmiddels diverse medestanders en zal proberen een stokje voor online-begraafplaatsen.nl te steken. Zo heb ik contact gezocht met landelijke politieke partijen om hier aandacht voor te vragen."

Wat de Stolwijker ook stoort is dat op de website diverse reclame-uitingen te zien zijn. "Het is de initiatiefnemers alleen om het geld te doen. Als het nog banners waren van bijvoorbeeld begrafenisondernemers, dan zou ik er nog enigszins begrip voor hebben. Ik heb echter al van alles voorbij zien komen: van auto's tot mobiele paardendouches."

"Natuurlijk komt het soms voor dat iemand minder blij is met ons initiatief", beaamt webbeheerder Kees Klootwijk van online-begraafplaatsen.nl. "Op verzoek verwijderen we dan ook foto's van de openbare site. De foto's van graven worden overigens niet door Google geïnventariseerd. Verder worden gegevens en foto's van recente graven -waar de laatste vijf jaar begraven is- niet weergegeven als men niet over een wachtwoord beschikt." De webbeheerder zegt niets te doen wat niet mag: "Dat hebben we vooraf goed laten uitzoeken."

Wat de advertenties betreft, wijst Klootwijk op de kosten voor webhosting en de back-up van inmiddels meer dan een miljoen foto's. "Om het initiatief gratis toegankelijk te houden, zullen we advertenties moeten plaatsen."

Robert van der Hek