HEK stopt: 'Ik zie niet direct een doorstart'

schoonhoven • Met pijn in het hart stopt het bestuur van de stichting Historische Encyclopedie Krimpenerwaard (HEK) met het uitgeven van de driemaandelijkse periodiek. Afgelopen week verscheen het laatste nummer.

"Er waren nog slechts zo'n 300 abonnees. Elk jaar nam dat aantal af door de vergrijzing. Daarentegen werden de druk- en verzendkosten steeds hoger. Op een gegeven moment moet je dan als stichtingsbestuur je verantwoordelijkheid nemen en de stekker eruit trekken", zegt stichtingsvoorzitter Rene Kappers.

Na 39 jaar komt een einde aan een historisch tijdschrift, dat in 1976 door medewerkers van het Streekarchief Krimpenerwaard en trouwe bezoekers werd opgezet in het karakteristieke pand in de Schoonhovense Koestraat. Tot de pioniers behoorden Schut, Wolterson en pater Bakker uit Haastrecht. Onderzoeker Rene Kappers sloot zich in 1984 aan bij dit gezelschap. "De Krimpenerwaard bood volop gelegenheid om in de geschiedenis te wroeten. Het tijdschrift was voor menigeen een podium om opgedane kennis te delen met een geïnteresseerde doelgroep. Op het hoogtepunt hadden we ruim 500 abonnees."

De redactie hechtte aan kwaliteit en wetenschappelijk bewijs voor de 'vondsten'. "De HEK had een hoog niveau. Diverse deskundigen lieten hun licht schijnen over historische ontwikkelingen, waarbij bronvermelding heilig was." De poldergemeente biedt nog steeds ruimte voor het beschrijven van talloze onderwerpen. Deze worden nu opgepikt door lokale historische verenigingen. Kappers: "Voor de HEK zie ik niet direct een doorstart. Er is intern gesproken over een digitale versie, maar dat heeft niet geleid tot een basis voor uitgifte per mail."

Het historisch tijdschrift blikt in het allerlaatste nummer terug op de vroegste goud- en zilversmeden van Schoonhoven in de middeleeuwen, de oorlogsslachtoffers uit de Krimpenerwaard (1940-1945) en de reputatie van Schoonhoven als Zilverstad.