Voetfietsveer Vice Versa tussen Nieuw-Lekkerkand en Lekkerkerk.
Voetfietsveer Vice Versa tussen Nieuw-Lekkerkand en Lekkerkerk. Foto: Geurt Mouthaan

OV-bedrijf Waterbus neemt roer tot uiterlijk eind 2016 over

Vice Versa blijft in de vaart

lekkerkerk • Pontbaas Bert Verwaal vaart tot 31 januari en daarna neemt het ov-bedrijf Waterbus het roer tot uiterlijk eind 2016 over.

Dit schrijft het college van B&W van de gemeente Krimpenerwaard aan de gemeenteraad. Er is op dit moment sprake van een overgangssituatie. De gemeente Molenwaard en Krimpenerwaard willen vanwege het belang van de veerdienst graag dat er een nieuwe exploitant komt. Deze zal middels een aanbesteding gekozen moeten worden.

Er zijn inmiddels al enige tijd verkennende gesprekken gaande tussen Waterbus en Verwaal. Laatste bericht is dat Waterbus een voorstel heeft voorgelegd aan de Raad van Commissarissen. Waterbus heeft aangeboden om de bestaande veerdienst tot eind 2016 in de vaart te houden, in afwachting van een definitieve oplossing. "Mocht niet tot overeenstemming met Waterbus gekomen worden, dan is een terugvalscenario, in de vorm van inschakeling van andere partijen', aanwezig", zo laat de gemeente Krimpenerwaard weten.

De gemeente is op dit moment ook nog in onderhandeling over de oevervoorzieningen, zoals de pontons, loopbruggen en afmeervoorzieningen. Waterbus heeft geen interesse deze over te nemen. De gemeente Krimpenerwaard denkt tevens dat het voor de continuïteit van de verbinding verstandiger is om deze voorzieningen in eigendom over te nemen, net zoals bij het openbaar vervoer het geval is. In januari wordt over de aankoopvoorwaarden gesproken, waarop het college een raadsvoorstel met financiële consequenties ter besluitvorming voor zal leggen aan de gemeenteraad.
De veerdienst Lekkerkerk-Nieuw-Lekkerland werd 48 jaar gerund door exploitant Bert Verwaal. Hij wilde per 31 december 2015 stoppen, maar heeft na overleg besloten tot 31 januari 2016 door te varen. Het voetfietsveer zet zo'n 900 personen per dag over, onder wie 400 scholieren.