De wisselstrook die in 1988 werd geopend.
De wisselstrook die in 1988 werd geopend. Foto: Floris Bakker

Krimpens deel van provinciale weg kost gemeente handenvol geld

'Draag beheer N210 over aan provincie'

krimpen a/d ijssel • Die oproep doet Stem van Krimpen-raadslid Bert Luijendijk. Het beheer en onderhoud van de weg tussen Nieuwegein en Rotterdam komen ten laste van de provincies Zuid-Holland en Utrecht. Dit geldt echter niet voor een stukje in Krimpen aan den IJssel, tussen grote kruising (C.G. Roosweg/Nieuwe Tiendweg) en de toerit tot aan de Algerabrug. "De gemeente Krimpen aan den IJssel is voor beheer en onderhoud van zowel de grote kruising als de aanbrug van de Algerabrug verantwoordelijk en draagt alle financiële lasten hiervan", schrijft Luijendijk.
Het raadslid noemt dat 'zeer onlogisch', "want al het doorgaande verkeer tussen A2 en A16 rijdt over dit deel van onze weg en veroorzaakt flinke schade zoals nu blijkt. Slechts een deel hiervan is bestemmingsverkeer naar en vanuit Krimpen aan den IJssel." In de zomer van 2016 krijgen de aanbrug en kruising een flinke onderhoudsbeurt. En dat gaat de inwoners van Krimpen aan den IJssel volgens Luijendijk veel geld kosten. "In de risicoparagraaf van onze gemeente is maar liefst 10 miljoen euro gereserveerd."

Wisselstrook

De huidige onlogische situatie ontstond in 1988 toen toenmalig minister van Verkeer en Waterstaat Neelie Kroes op 11 januari van dat jaar de wisselstrook opende. "De files behoren tot het verleden", sprak de Krimpense burgemeester Folkert Bulder tijdens de openingshandeling. Om de aanleg van de wisselstrook mogelijk te maken, had de gemeente fors bijgedragen. Bovendien sloot Krimpen aan den IJssel een overeenkomst met Rijkswaterstaat om het bewuste deel van de N210 over te nemen. Een kostbare overname, zo bleek al snel. Want drie jaar later was er al onderhoud aan het wegdek nodig. Luijendijk vindt het nu het moment om de 'onzorgvuldige' beslissing van destijds terug te draaien. "Het is toch van de gekke dat wij als inwoners moeten opdraaien voor de slijtage die al die personenauto's en zware vrachtauto's veroorzaken die over de N210 rijden. Het huidige college van B en W moet nu druk uitoefenen op provincie en Rijk om na bijna dertig jaar terug te keren naar de oorspronkelijke situatie: een N210 die weer in z'n geheel wordt beheerd en onderhouden door de provincie."

Hét moment

Nu er deze zomer groot onderhoud staat gepland is dit hét moment om onderhandelingen over deze teruggave te starten. "Destijds was het Rijk blijkbaar niet van plan om bij te dragen aan de aanleg van de wisselstrook als onze gemeente de verantwoordelijkheid voor beheer en onderhoud van de aanbrug zou overnemen. Men heeft zich toen een oor laten aannaaien. Wat nu als onze gemeente zou zeggen geen miljoenenuitgave te overwegen voor onderhoud aan de grote kruising en aanbrug als dit deel van de weg niet tegelijkertijd kan worden overgedragen? Dan zal men zeker met een goede oplossing over de brug komen."

Dat Krimpen sinds kort deel uitmaakt van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH) is een mooie kans. Luijendijk: "Dit is bij uitstek een kwestie die om een oplossing vraagt en waarbij de invloed en inzet van dit samenwerkingsorgaan van 23 Zuid-Hollandse gemeenten ons niet alleen geld kost, maar ook eens van dienst kan zijn. Voor onze vertegenwoordigers in de MRDH - verkeerswethouder Gerrit Boudesteijn en burgemeester Martijn Vroom - ligt hier een belangrijke uitdaging." In het radioprogramma Kijk op Krimpen van de Lokale Omroep Krimpen liet Boudesteijn weten dat de kwestie al is besproken met de provincie, "want het is natuurlijk van de zotte dat er zoveel wegbeheerders zijn voor zo'n klein stukje weg." Toch verwacht hij niet een snelle oplossing. "Ze hebben geen geld voor het onderhoud. Toch hoop ik dat onze inzet iets op gaat leveren, maar het is een kwestie van lange adem."


Floris Bakker