Afbeelding
Foto: aangeleverd

Met z'n achten naar de verloskundige

zaltbommel • Verloskundig Centrum Bommelerwaard bestaat in januari een jaar. Het team is inmiddels een geoliede machine en er is ruimte voor nieuwe initiatieven zoals groepsgewijze begeleiding. Centering Pregnancy, zoals de benadering heet, blijkt te leiden tot minder vroeggeboortes.

Acht tot twaalf zwangere vrouwen en de verloskundige bespreken samen alles wat bij de zwangerschap komt kijken, tijdens acht consulten van twee uur. Dat is in het kort wat Centering Pregnancy inhoudt.

Sanne Jansen en Mariëtte Rodenburg van Verloskundig Centrum Bommelerwaard staan te popelen om met de groepsconsulten aan de slag te gaan. Jansen: "Ik denk dat het beter is dan een individueel consult, want dat duurt maar een kwartier. Ik stip dan veel dingen aan, maar over veel onderwerpen valt veel meer te vertellen."

Bovendien verwacht Jansen veel effect van het groepsgevoel dat ontstaat. "Ik kan wel uitleggen dat het niet goed is om te roken tijdens de zwangerschap, maar als aanstaande moeders met elkaar bespreken hoe ze hun leefgewoonten aanpassen en waar ze tegenaan lopen, werkt dat veel beter."

Dat laatste is wetenschappelijk aangetoond. In Amerika wordt al zeker tien jaar gewerkt met groepsconsulten. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die deel uitmaken van een groep, minder vaak te vroeg bevallen.

Rodenburg verwijst naar het motto van Centering Pregnancy: "Tell me and I forget, teach me and I remember, involve me and I learn." Betrokken mensen leren dus meer. De deelneemsters gaan bijvoorbeeld zelf hun bloeddruk meten, en worden op een speelse manier geprikkeld om na te denken over onderwerpen als borstvoeding en de keuze tussen thuis bevallen of in het ziekenhuis.

Zwangeren krijgen nog altijd eerst een uitgebreide individuele intake en echo. Daarna kunnen ze kiezen voor individuele zorg of consulten in een groep met vrouwen in dezelfde fase van hun zwangerschap. Er volgen zeven bijeenkomsten, waarbij het eerste half uur is gereserveerd voor individuele controles. "Dan kunnen vrouwen ook dingen aan de orde stellen die ze liever niet in de groep gooien. We spreken dan af of we het onderwerp anoniem bespreken met de anderen erbij, of na afloop individueel", legt Jansen uit hoe de privacy gewaarborgd is.

Bij een zwangerschapsduur van 36 weken wordt weer overgestapt op individuele consulten. De achtste en laatste bijeenkomst is na de bevalling. "Grote kans dat vrouwen hier na de geboorte van de kinderen leuke contacten aan overhouden", verwacht Rodenburg.

Het tijdstip van de groepsconsulten wordt in overleg bepaald, net als de manier waarop de partners bij de bijeenkomsten betrokken worden. Ook vrouwen die onder behandeling zijn van een gynaecoloog, kunnen meedoen. Zo hoopt Verloskundig Centrum Bommelerwaard ook meteen weer een stap te zetten richting de zo gewenste integrale zorg, waarbij gynaecologen, verloskundigen en kraamverzorgenden samen optrekken.

q centeringhealthcare.nl

q verloskundigcentrumbommelerwaard.nl

Janneke Boogaard