• Roel van der Stelt (beennummer 84) en Anton Ketellapper (70) in actie.
• Roel van der Stelt (beennummer 84) en Anton Ketellapper (70) in actie. Foto: Michel Pichot du Plessis

Drie NK-tickets voor Team Stehmann

regio • De marathonvierdaagse leverde drie rijders van Team Stehmann een startbewijs op voor het NK op nieuwjaarsdag.

Voor het eerst sinds lange tijd stond er weer een meerdaagse marathonwedstrijd op het programma en die startte donderdag in Leeuwarden. Voor Team Stehmann waren Anton Ketellapper en Roel van der Stelt de twee sterkhouders tijdens deze openingswedstrijd, zij eindigden als zesde en dertigste. Hugo Heijnen kende een slechte eerste dag en werd 46e.

Na die ouverture deed het marathoncircus vrijdagavond Utrecht aan. Net als een dag eerder werd ook op De Vechtsebanen 'knetterhard' gereden. Ketellapper kon met vijf rijders een ronde voorsprong nemen. In een fraaie finale sprintte de Rottumer naar een mooie derde plaats, de eerste podiumplaats van dit seizoen voor Team Stehmann. Daarnaast vond hij zich na twee wedstrijden terug op de derde plaats in het tussenklassement.

Gelukkig voor Team Stehmann oogde Heijnen in Utrecht beter dan de dag ervoor, wat de rijder uit Boxmeer een vijftiende plaats opleverde. Van der Stelt finishte als 28e.

De zaterdagavond op de thuisbaan in Breda werd, helaas voor de supporters, een tamme wedstrijd. In de massasprint werd Ketellapper verdienstelijk vijfde en Heijnen had de stijgende lijn te pakken en werd netjes dertiende. Ook Van der Stelt reed zich in de punten en eindigde op de negentiende plaats. Hij toonde aan dat hij een volwaardig belofte is.

Voorafgaand aan de finalewedstrijd in Alkmaar stond Ketellapper op de vierde plaats in het tussenklassement en wonder boven wonder oogden de drie rijders van Team Stehmann nog fit na de slopende cyclus. De klassementsrijders zouden toch op elkaar gaan loeren, zoals voorspeld door ploegleider Mario Donker. Dit zou kansen voor Van der Stelt en Heijnen moeten opleveren en daarvan moesten zij optimaal profiteren. De twee deden dat gretig. Ze reden beiden een superwedstrijd. Heijnen reed met tien rijders weg en pakte zo knap een ronde voorsprong. Maar in de laatste ronde raakte hij ingesloten en kwam ten val; dit betekende een tiende plaats.

Ook Van der Stelt deed pogingen om te ontsnappen uit het uitgedunde peloton maar hij werd steeds teruggehaald en besloot zijn vierdaagse uiteindelijk op de 39e plaats.

Ketellapper sprintte in de laatste ronde nog voor wat hij waard was en snelde naar de veertiende plaats. In het algemeen klassement resulteerde dat in een vijfde plaats voor Ketellapper, een twaalfde stek voor Heijnen en Van der Stelt eindigde als 32e. Dankzij deze resultaten plaatsen de drie zich voor het Nederlands Kampioenschap op 1 januari, dat live zal worden uitgezonden op de NOS bij Studio Sport.

Arjen van der Kieft had griep en minste daardoor directe plaatsing, maar heeft vandaag (woensdag) een kleine kans om zich alsnog te kwalificeren.