Ondergrondse kabel verkleint kans op storing

regio • Er komt een ondergrondse hoogspanningskabel tussen Wamel en Zaltbommel. Die garandeert de stroomvoorziening in de Bommelerwaard, ook als er iets misgaat met de hoogspanningsmasten.

De kabel versterkt de bestaande hoogspanningsinfrastructuur in de Bommelerwaard. De aanleg van de ondergrondse kabel voorkomt dat de hele Bommelerwaard langdurig zonder stroom zit zoals in december 2007. De hoogspanningskabel moet in 2019 klaar zijn.

De bestaande 150.000 Volt bovengrondse hoogspanningsverbinding tussen Tiel en Zaltbommel is een zogenaamde uitloperconfiguratie. Dit betekent dat in geval van calamiteiten er geen vervanging beschikbaar is. Door de stroomstoring uit 2007 en verscherpte wettelijke eisen en normen is door netbeheerder Tennet de noodzaak erkend om de bestaande hoogspannings-infrastructuur rondom Zaltbommel en Maasdriel te versterken.

Wethouder Gerard van den Anker: "Dat we elektriciteit hebben is vanzelfsprekend. Op het moment dat er geen stroom is, besef je pas wat dat betekent. Na de grote stroomstoring in december 2007 hebben we er vanuit de regio jarenlang op gehamerd de kwetsbaarheid van de stroomvoorziening in de Bommelerwaard te reduceren. Ik ben dan ook erg blij met dit resultaat."

De kabel volgt grotendeels het tracé van de Van Heemstraweg en houdt rekening met de belangen van grondeigenaren, natuur en archeologie, zo meldt de gemeente Maasdriel. De laatste driehonderd meter van het traject betreft grondgebied van de gemeente Zaltbommel. Daar buigt de kabel uiteindelijk af naar het transformatorstation aan de Bommelsekade, naast bedrijventerrein De Wildeman II.

Om de aanleg van de ondergrondse hoogspanningskabel mogelijk te maken moeten bestemmingsplannen worden herzien. De drie colleges leggen vanaf 22 december 2016 een voorontwerpbestemmingsplan ter inzage.