• Brenda kan dertig gezinnen blij maken met een goed gevuld kerstpakket.
• Brenda kan dertig gezinnen blij maken met een goed gevuld kerstpakket. Foto: Lya Cattel

't Winkeltje nu ondergebracht in een stichting

Brenda helpt nog steeds

Dertig lege kerstpakketdozen staan klaar in het Winkeltje van Brenda van IJzendoorn. Het is vrijdagmiddag, de deur zit dicht, de verwarming staat uit.

Brenda van IJzendoorn is begonnen met het vullen van de kerstpakketten. Amanda, Karina en Dylano komen haar straks helpen met het inpakken. "We hebben negentig aanvragen gekregen, maar we kunnen er helaas maar dertig maken", vertelt ze. "We gaan er straks om loten wie een grote gevulde doos krijgt. Voor de andere mensen hoop ik zoveel mogelijk kleine pakketjes te kunnen maken, zodat we toch zoveel mogelijk mensen iets extra's kunnen geven."

Iets extra's doet Brenda graag. Zo konden alle kinderen rond Sinterklaastijd rekenen op een feestelijk cadeautje. 27 kinderen hebben hun schoentje mogen zetten en bij twaalf gezinnen hebben twee Zwarte Pieten een huisbezoek afgelegd. Bij het Sinterklaasfeest was het een drukte van belang; 46 kinderen hebben een leuke middag beleefd. Ruim anderhalf jaar geleden opende Brenda haar 'weg-geef-winkeltje', nadat ze al vier jaar vanuit het huis van haar ouders mensen hielp met spullen. Ze was nog maar 16 jaar toen ze daar mee begon. Ze zag in haar woonplaats Heerewaarden een paar kinderen lopen in kapotte broeken en met gaten in de schoenen. Brenda ging in haar eigen kast en die van haar zusje kijken of er nog kleren lagen, die te klein waren, ze stopte ze in een plastic zakje en hing dat bij de ouders van de kinderen aan de deur. De volgende dag zag ze het kind in haar oude broek lopen. "Zo makkelijk is het dus om mensen te helpen", dacht ze. En al snel maakte ze meerdere gezinnen blij met onverwachte giften.

In de loop van de tijd wisten mensen haar te vinden en kwamen er verzoeken bij haar binnen. En ook steeds meer mensen kwamen spulletjes bij haar brengen om uit te delen. Via Facebook ging het allemaal nog sneller. Het huis van haar ouders puilde zo langzamerhand uit, dus toen ze van de gemeente Maasdriel gratis gebruik mocht maken van het voormalige jeugdhonk achter het dorpshuis in Heerewaarden, greep ze die kans met beide handen aan.

Twee keer per week is de winkel open en kan iedereen er naar binnen wandelen. Mensen die wel zelf een beetje kunnen bijdragen aan hun aanschaf, kunnen geld in een speciale pot doen. "Daar betaal ik gast en licht van", licht Brenda toe. "Of we organiseren er iets leuks mee, zoals het Sinterklaasfeest." Gezinnen die het financieel heel zwaar hebben, kunnen een aanmeldingsformulier invullen. Aan de hand daarvan bepaalt Brenda hoeveel spullen een gezin of individu elke maand kan komen ophalen. Eenmaal in de winkel weten klanten van elkaar niet wie gratis winkelt en wie wel een financiële bijdrage achter laat. "Ik wil dat niemand zich schaamt om hier te komen en dat iedereen zich welkom voelt", zegt Brenda.
Aan donaties geen gebrek. De winkel hangt vol met goede kinderkleding, maar ook kleding voor volwassenen. Verder veel huishoudelijke artikelen en speelgoed. Spullen blijven maximaal zes weken in de winkel. Meestal zijn ze dan al wel een keer door iemand opgehaald, maar soms brengt de stichting overtollige goederen naar weer andere goede doelen. Zonder alle andere sponsoren tekort te doen, wil Brenda heel graag Bakker Gremmee uit Rossum even in het zonnetje zetten. "Ik krijg al een aantal jaren twee keer per week een paar broden en iets lekkers erbij", vertelt de nu 22-jarige Brenda. "Daar kan ik altijd zes tot acht gezinnen blij mee maken. Laatst kregen we een paar zakken oliebollen. Die hebben we verloot onder de klanten die op dat moment in 't Winkeltje waren." In elk kerstpakket komt een mooi kerstbrood, er zit iets lekkers bij, een mooie douchegel, een paar kaarsen, een knuffeltje en een knutselplaat voor de kinderen. "Kijk nou, hoe leuk", zegt de initiatiefneemster. "Hier kunnen kinderen bijvoorbeeld een eigen placemat van maken."
Haar activiteiten zijn inmiddels ondergebracht in Stichting Brenda Helpt. De stichting helpt iedereen die het nodig heeft. Deze decembermaand is het dubbel zo druk en moeten de vrijwilligers allemaal kei- en keihard werken. Maar de meeste nood ziet Brenda elk jaar weer eind januari, begin februari. "December is voor iedereen een dure maand", legt ze uit. "Ook als je weinig geld hebt, geef je dan toch iets meer uit. Dan is er in het nieuwe jaar echt niets meer over." Voor de gezinnen die het echt niet meer redden, heeft de stichting 'nood-dozen', daarin zit precies genoeg om het een week mee te doen.

Hoewel Brenda inmiddels een nieuwe baan heeft (bij Van der Valk in Zaltbommel) en ze met haar vriend is gaan samenwonen in Kerkdriel, blijft ze doorgaan met het Winkeltje. De openingstijden zijn op woensdag van 13:15 tot 15:15 uur en op donderdag van 18:30 tot 20:30 uur.

'December is voor iedereen een dure maand, ook als je weinig geld hebt'