De TorenTuin kan blijven bestaan

zaltbommel • De vrije kavel van ruim 600 vierkante meter voor de bouw van één groot huis langs de stadsmuur is geschrapt uit het bouwplan in de Agnietentuin. Dat betekent dat de TorenTuin blijft bestaan.

De gemeenteraad heeft donderdagavond met een kleine meerderheid besloten de veelbesproken kavel te schrappen en in plaats daarvan een ander deel op het terrein langs Vogelenzang en Agnietenstraat aan te wijzen voor de bouw van een vrijstaande woning.

De discussie nam tijdens de avond een andere wending, dan tijdens de carrousel. Fractievoorzitter Kees Metz van ZVV gaf de aanzet voor de verandering. Hij had zich tijdens de carrouselvergadering al zorgen gemaakt over de grote archeologische waarden van de bodem in de vrijliggende kavel langs de stadsmuur. Hier ligt onder meer een historische ijskelder, die door de verkoop van de kavel op particuliere grond terecht zou komen. Metz stelde voor het plan voor de bouw van een grote woning op de kavel te schrappen en een ander stuk grond aan te wijzen voor de vrijstaande woning.

Dat betekent waarschijnlijk dat het bestemmingsplan gewijzigd moet worden. Daar heeft wethouder Adrie Bragt veel moeite mee: "Dat is een heel zwaar traject." De opbrengst van de kavel van 600 vierkante meter was geschat op 288.000 euro. De door ZVV voorgestelde nieuwe kavel wordt ongeveer 400 vierkante meter groot en zou 160.000 euro moeten opbrengen. Het verschil moet volgens de meerderheid van de raad ten laste komen van de Algemene Bedrijfsreserve oftewel de reservepot van de gemeente. Met name de christelijke partijen SGP, CDA en ChristenUnie zijn het daar totaal niet mee eens. "Het geld zou ergens anders vandaan moeten komen", vindt fractievoorzitter Jaco Melse van het CDA. "Bijvoorbeeld uit het Sociaal Domein."

Koos de Looff (VVD) vindt dat de tegenstemmers 'over hun schaduw heen moeten stappen' en dat de kavel van 600 vierkante meter gewoon geschrapt moet worden en de 288.000 euro uit de Algemene Bedrijfsreserve moet komen. "We hebben het over jaarlijks 10.000 euro over 30 jaar. Hier past geen kruideniersmentaliteit. Er liggen op die kavel unieke archeologische historische schatten. De locatie is uniek om cultuurhistorische redenen en nog veel meer."

De aaneengesloten zone langs de stadsmuur houdt nu zijn 'groene bestemming'. "Dat is geweldig nieuws", vindt Stichting de TorenTuin. "Het betekent dat wij de TorenTuin in de toekomst in afgeslankte vorm kunnen voortzetten."

Britta Alink