Han Looijen: 'Andere locatie financieel geen optie voor Maasdriel'

Nog geen gezamenlijk zwembad

zaltbommel • Politiek Zaltbommel wil wel samen met de gemeente Maasdriel een intergemeentelijk zwembad, maar dat moet niet in Kerkdriel komen.

Dat bleek donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering. ZVV, VVD en D66 stemden voor het plan om het nieuwe zwembad aan te leggen op de locatie De Kreek in Kerkdriel, de overige fracties zijn tegen.

Zwembad Akwamarijn in Zaltbommel is zo goed als afgeschreven, het zwembad in De Kreek in Kerkdriel kan nog wel een aantal jaren mee. De colleges van beide gemeenten hebben samen onderzocht hoe ze tot een gezamenlijk zwembad kunnen komen. Als het aan de colleges ligt, komt er een (wedstrijd)zwembad van 25 bij 21 meter bij het bestaande complex De Kreek, waar ook een sporthal, een multifunctionele zaal, vergaderfaciliteiten en een horecavoorziening in zijn gevestigd. "Een andere locatie is financieel geen optie voor Maasdriel", aldus wethouder Han Looijen.

Volgens de grootste partij in de gemeenteraad, ZVV (5 zetels) is De Kreek geen 'ideale locatie'. "Wij vinden dat een nieuw zwembad op een redelijke afstand voor alle inwoners van de gemeente Zaltbommel bereikbaar moet zijn", aldus fractievoorzitter Kees Metz. "Ook moeten we goed kijken naar de route. Vanaf de eierrotonde moet alle verkeer over het dijkje naar De Kreek en ook het fietspad onderaan de dijk moet veiliger. Wij denken dat De Kreek de meest haalbare oplossing is, waar we een optimaal voorzieningenniveau kunnen krijgen."

Ook Jaco Melse van het CDA noemt de bereikbaarheid van De Kreek 'schrikbarend slecht': "Dat dijkje. Daar wil je niet iedereen over heen sturen." Hij vindt dat Zaltbommel wel heel veel moet inleveren als het zwembad in Kerkdriel komt. "De balans in deze samenwerking is zoek, want wat stelt Maasdriel er tegenover?"

D66, groot voorstander van gemeentelijke herindeling, vindt dat de politiek 'met een Bommelerwaardse bril' naar een zwemvoorziening voor de Bommelerwaard moet kijken. "De Kreek is gewoon de beste optie", aldus Thom Ummels. "Nu gaat het over het zwembad. Straks gaat het bijvoorbeeld over cultuur, dan zijn wij aan de beurt."

De SGP is mordicus tegen de plannen voor een intergemeentelijk zwembad in Kerkdriel. "Dat is voor ruim 8800 inwoners van de gemeente Zaltbommel verder dan 15 kilometer weg", aldus fractievoorzitter Geert Bok. "Voor ons is het het allerbelangrijkste dat we zwemles kunnen aanbieden. Dus kies voor de inwoners en zeg 'nee'."

Wethouder Han Looijen denkt dat de kans heel klein is dat hij samen met de gemeente Maasdriel een alternatieve locatie voor het intergemeentelijk zwembad zal vinden. Hij doet momenteel ook onderzoek naar de mogelijkheden om het schoolzwemmen opnieuw in te voeren en beloofde in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar met een voorstel te komen. In Zaltbommel is ook de particuliere zwemschoolhouder Ad van Tricht nog op zoek naar een locatie voor een instructiebad.

Maasdriel

Donderdagavond moest ook de gemeenteraad van Maasdriel stemmen over de locatie voor een intergemeentelijk zwembad. Daar sprak de raad zich volmondig uit vóór de locatie De Kreek.

Britta Alink