Twee dorpshuizen open met oud en nieuw

neerijnen • De dorpshuizen van Varik en Ophemert zijn in de nieuwjaarsnacht open. De gemeente Neerijnen stimuleert activiteiten met oud en nieuw en had graag gezien dat er meer georganiseerd was.

"We ondersteunen en faciliteren activiteiten graag, zodat er iets te doen is voor de inwoners. Dat helpt om overlast op straat te voorkomen", zegt een woordvoerder van de gemeente Neerijnen. "Ondanks de inspanningen is het jammer genoeg niet overal gelukt om mensen warm te krijgen om iets te organiseren." Volgens initiatiefnemers is er weinig animo voor een feestje in de nieuwjaarsnacht.

Dorpshuis Toevershof in Varik en kulturhus Huis Op Hemert gaan wel open. "Dat hoort bij het huiskamergevoel dat we mensen graag willen geven", vindt beheerder Rob Verhoef van het Ophemertse kulturhus. Van 1.00 tot 5.00 uur kunnen inwoners daar elkaar de hand schudden bij een hapje en een drankje. Het is het tweede jaar dat Huis Op Hemert de deuren opent in de nieuwjaarsnacht. Vorig jaar kwamen vooral inwoners in de leeftijdscategorie 25-70 jaar.

In Haaften is het niet gelukt iets op touw te zetten. Als alternatief rijdt de pendeldienst voor het feest in Herwijnen door de westelijke helft van de gemeente Neerijnen.

De gemeente heeft verder ontheffing gegeven voor een vreugdevuur op het Meester van Daalenplein in Varik. Van het einde van de middag tot vroeg in de avond mag daar schoon resthout worden verbrand. De gemeente gaf de ontheffing ondanks een negatief advies van de politie. De brandweer gaf een positief advies. "Vorig jaar is op die plek ook een vreugdevuur geweest. Dan bekijken we liever of het met een ontheffing kan. Daarvoor wordt onder meer bekeken of de locatie ver genoeg weg is van huizen", licht de woordvoerder toe.

Hij hoopt dat overlast verder uitblijft. "Als er toch vernielingen zijn, hopen we dat mensen de politie bellen. Vorig jaar is het riool opgeblazen, waardoor een gaslek ontstond en mensen hun huis uit moesten. Dat geeft veel overlast en kost ons allemaal veel geld."


Janneke Boogaard