'Bij een appel uit de supermarkt is de beleving een stuk minder'

Streekproduct heeft veel potentie

zaltbommel • Komt een appel met of zonder steeltje van de boom? "Dat vroeg ik aan kinderen die naar de zelfplukboomgaard kwamen. Ik merkte dat ook veel ouders het antwoord niet wisten. Voor mij is het net zo vanzelfsprekend als dat melk uit een koe komt: mét steeltje."

Een beetje zendingsdrang is Wouter van Teeffelen niet vreemd. Als boerenzoon en bedrijfsadviseur voor fruittelers kent hij de agrarische sector op zijn duimpje. En als Bommelse binnenstadbewoner ziet hij dat veel mensen geïnteresseerd zijn in het verhaal achter producten. "Boerenbedrijven zouden veel meer kunnen doen aan directvermarkting en communicatie over hun bedrijfsvoering. Ik geloof dat daarin deels de oplossing voor de malaise in de landbouw ligt", zegt Van Teeffelen. Behalve voor de toekomst van de agrariërs en voor de beleving van de consument ziet Van Teeffelen nog een belang van lokale waar: "Er wordt veel minder mee gerommeld. Als streekproducent ben je het gezicht van je product. Ik merkte dat ik heel bewust bezig was met de smaak van de appels in mijn boomgaard. Want de mensen die er geplukt hebben, kom ik morgen weer tegen op straat. Dat biedt de consument veel meer zekerheid dan allerlei certificeringen om de boel juridisch dicht te timmeren."

De zelfplukdagen zetten hem met zijn adviesbureau ook op een nieuw spoor, dat van de particulier. Lachend: "Dat is voor mij ook goed. Nu moet ik mijn adviezen zelf uitvoeren. Dat zet me ook wel weer met beide benen op de grond. Mensen kunnen mij voortaan inschakelen als fruithovenier voor onderhoud van bijvoorbeeld hoogstambomen in hun tuin. En in de zelfplukboomgaard gaan we de activiteiten uitbreiden."

Na de eerste zelfplukdagen vorig jaar was er al Bommels appelsap te koop in pakken van vijf liter. Dit jaar zijn er ook meer handzame flessen van een liter, onder meer verkrijgbaar bij De Bourgondiër in de Gamerschestraat, en wordt van een deel van de oogst cider gemaakt. "De Betuwe en Bommelerwaard is een echte fruitstreek, maar daar zie je eigenlijk niet veel van terug in de regionale winkelschappen. Ik hoop dat er in de toekomst meer producten bij komen, bijvoorbeeld appelstroop." De Bommelaar is actief op zoek naar partners om allerlei streekproducten te promoten.

Een andere uitbreiding zijn adoptiebomen. Voor 29,95 euro hebben bewuste consumenten hun eigen appelboom in 't Straatje, langs de dijk richting Gameren. "Appels kun je ook in de supermarkt kopen, maar het gaat om de beleving. Mensen worden uitgenodigd tijdens de bloesem, bij het snoeien en natuurlijk om te plukken. Ik denk dat dit ook goed is voor de sociale cohesie. Bewuste consumenten zijn een leuk slag volk, die hebben snel een klik met elkaar."

Van Teeffelen hoopt overigens een eigen perceel van een halve tot twee hectare te vinden waar hij een jaar of twintig vooruit kan. "We zitten nu 'antikraak', in de toekomst komt hier woningbouw. Op een eigen stuk grond kan ik mijn eigen rassen en gewassen kiezen."


q www.zelfplukboomgaard.nl

Janneke Boogaard